2018. október 17. Szerda, Hedvig.
 
A kamattámogatásos hitelekre is vonatkozik a fair bankokról szóló törvényForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-01 11:50:47
A jövõben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvezõ hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Ilyen feltétel többek közt a támogatott kölcsönök árazásánál érvényesülõ, a meghatározott állampapírhozamhoz igazodó kamatplafon alkalmazásának követelménye is. Az ügyfél a kamattámogatással csökkentett ügyleti kamatot fizeti meg.

A támogatott kölcsönök esetén a kamatperiódus lejártakor a hitelintézetek egyoldalú kamatmódosítása helyett a jogszabályban rögzített automatizmus alapján változik a kamat. Az "igazodási pont" a jogszabály szerinti kamatplafon.

A közlemény szerint, ha a ténylegesen alkalmazott ügyleti kamat (ideértve a kölcsön egyéb költségeit és ellenszolgáltatásait is) 2014. december 31-én alacsonyabb volt a kamatplafonnál, akkor a következõ kamatmódosításnál az új ügyleti kamat megegyezik az akkor érvényes kamatplafon és a 2014. december 31-én fennálló kamatkülönbözet különbségével.

Így a referenciakamathoz nem kötött támogatott kölcsönök is követik a jogszabályi kamatplafon (tulajdonképpen az állampapírhozamok) változását a 2014. december 31-én fennálló kamatplafonhoz viszonyított különbözet , a "negatív kamatfelár" megtartásával. Az új szabályozás biztosítja, hogy a kölcsön ügyleti kamata átlátható módon változik, kiszámítható feltételeket teremtve mind az ügyfelek, mind a hitelintézetek számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!