2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mûködött a rendõri szimatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-01 11:58:30
Az elõállított személyek egy része nem volt ismeretlen a rendõrség elõtt.

Mezõfényi Szilárd fõtörzsõrmesterrel és Lénárt Lajos zászlóssal a Nagyállomáson található Belvárosi Rendõrõrsön találkoztunk. Elõbb a benzinkútra indultunk, majd pedig a Honvéd utca felõl haladtunk a Vénkert irányába. Még el sem értük a lakótelepet, amikor fél kilenc után megszólalt a rendõrségi rádió. Egy Ibolya utcai lakáshoz – a rendõrségi szakzsargonban biztonsági intézkedésként emlegetett esethez – kértek egységet, miután egy lakó nem adott életjelet magáról, a mentõk pedig nem tudtak bejutni. Miután a közelben jártunk, a mi egységünk „vette át” az esetet.

A volánnál Mezõfényi Szilárd kék villogóra kapcsolt, 20 másodperc alatt a helyszínen voltunk. A tízemeletes épületek között a kék és piros villogó fények messzire világítottak, sok lakó az utcáról figyelte a történéseket. Amikor kiszálltunk, a tûzoltók jármûvének emelõkosara már a magasban járt. Mi a lépcsõház felé vettük az irányt, az ajtó elõtt a mentõk arra vártak, hogy bejussanak. Senki sem tudta, él-e az idõs asszony. A feszült várakozás percei végül akkor oldódtak, amikor az erkélyajtó üvegét betörõ tûzoltó belülrõl kinyitotta a bejárati ajtót. Mint megtudtuk, a 76 éves asszony elesett, s nem tudott felkelni, de életben volt. A mentõk kórházba szállították.

Az autóban aztán arról beszélt a két rendõr, hogy noha felkészítik õket a hasonló esetekre, de azok nem múlnak el nyomtalanul. Egy alkalommal Lénárt Lajos a tûzoltók elõtt érkezett meg egy lakáshoz. – A zárt ajtók mögül azt kiabálta egy asszony, hogy „ha nem jönnek be azonnal, meghalok”. Noha elõírás szerint meg kell várni a tûzoltókat, nem volt más választásom, berúgtam az ajtót. Oldalára fektettük a nénit, vizet adtunk neki, majd a mentõ vitte kórházba – idézte fel.
Meleg tea a csomagtartóban

Mezõfényi Szilárdban ennél szomorúbb történet elevenedett meg. Holtan talált egy idõs férfit egy lakásban. Azt mondja, miután az illetõ már több hónapja halott volt, a látvány, de fõként a szag, amivel akkor szembesült, azóta is kíséri, érzi az orrában. – Az ilyen történéseken muszáj túllépni, hiszen minden nap újabb és újabb eseményeket hoz, és annak a megoldására kell koncentrálni – teszi hozzá a fõtörzsõrmester, akinek társától – miközben a több tízezres lélekszámú lakótelep parkolóit, játszótereit figyelve járõrözünk – megtudom: a biztonsági intézkedések mindennaposak a munkájukban. Ezért is visznek magukkal teát és plédet.

A beszélgetésben azonban nem tudunk nagyon elmélyülni, ugyanis a Kishegyesi úti bevásárlóközponthoz szólította a feladat a két körzeti megbízottat. A rádióforgalmazásból kiderült, négy fiatal próbált lopni az üzletbõl, de fennakadtak, és a biztonsági õrök tartják õket vissza. Miután a rendõrök megnézték a videofelvételt, a hajdúhadházi lakosokat bilincsben vezették a hátsó bejáratnál felsorakozott rendõrautókhoz. Az összeláncolt kezükben egy üveg vodkát és narancsos üdítõitalt szorongató két férfirõl a Debreceni Rendõrkapitányság folyosóján derült ki, hogy bulizni indultak, a két italt kifizették. Nem úgy a grillcsirkét.

Egyikük arról beszélt, hogy útközben találkoztak két lány társukkal. A 19 éves, rózsaszín trikót viselõ fiú nem elõször járt a Budai Ézsaiás utcai kapitányságon, egyszer például egy tablet miatt vitték be. Úgy fogalmazott, most „csak úgy jött magától a lopás”, a helyzetet pedig kifejezetten viccesnek tartotta. Azt mondta, tudja, valószínûleg 72 órányi fogda vár rá, de ha kijut, mindenképpen megissza az italt. A négy bulizni indulót egyébként gyorsított bírósági eljárás céljából – meghallgatásukat követõen – szabálysértési õrizetbe vették. A két körzeti megbízottól megtudtuk, gyakorlatilag nincs nap, amikor ne kellene lopás miatt valamelyik áruházhoz vonulniuk a rendõröknek. Bizonyság erre, a rádión hallottuk, hogy rövidesen ismét lopás miatt kértek rendõröket a Kishegyesi útra.
Régi ismerõs

Visszaindultunk a Vénkertbe. Az utakon ki sietõsen, ki kényelmesen ballagva haladt. Hiába fürkésztem azonban az arcokat, a hol szemerkélõ, hol jobban rákezdõ esõben, a járókelõk a kapucnijuk alá húzódtak. A rendõrautó párás ablaka mögül úgy festett a város, mintha csak Frank Miller Sin Cityjében járnánk: szürke volt, alakjai pedig kivétel nélkül gyanúsak. Elsõ blikkre bárkirõl el tudtam képzelni, hogy a hóna alatt a trafikból rabolt pénzt viszi az összetekert nejlonszatyorban. Ennek ellenére a meglepetéstõl elállt a szavam, amikor a Domokos Lajos utcán a szemközti ház falán megláttam a kék villogó fényeit, a rendõrök pedig hirtelen kiugrottak az autóból.

Két fiatalembert igazoltattak. Mint megtudtam, egyikük gyanúsan elkapta a fejét, amikor melléjük ért a rend­õrautó. Az egyenruhásokat nem csalta meg a szimatuk: egyikük ruhájának átvizsgálásakor egy kisebb tasak kábítószergyanús anyagot találtak. Késõbb a táskájából egy másik, közel 30 grammos, szintén zöld növényi származékot tartalmazó anyag került elõ. A 34 éves, rendõrök elõtt jól ismert fiatalember azt mondta, JWH-val átitatott herbálról van szó, ami lényegében szintetikusan elõállított fû.

A táskájából több nejlonzacskó került elõ, illetve mérleg is volt nála. Ettõl azonban még nem könnyû bizonyítani, hogy kereskedni is akart a termékkel. Mindenesetre a kapitányságon kábítószer birtoklásának vétsége miatt eljárást indítottak ellene. Az anyag azonosítására pedig igazságügyi vegyész szakértõt rendelnek ki. Társa egyébként az adatainak felírása után szabadon távozhatott, mivel semmit sem találtak nála. Lénárt Lajos azt mondta, tévesen gondolják sokan, hogy a rendõrök csak autókáznak, ezt igazolja ez az eset is. Az éjszakai parkoló ellenõrzésekkor füleltek már le tolvajokat és éppen benzint leszívókat is.
Jelentõs „ügyfélforgalom”

A kapitányságon az elõállítás ideje alatt természetesen ettõl függetlenül is zajlott az élet, egymás után érkeztek a rendõrkézre került gyanúsítottak. Volt aki két mázsa lopott fát tolt a biciklijén, s olyan elõállítottak is akadtak, akik régi ismerõsként üdvözölték egymást a fogda elõtt.

Mivel fél egy tájában hosszadalmas papírmunka várt a két körzeti megbízottra, elköszöntünk tõlük. Azt mondták, kifejezetten mozgalmas estén vannak túl, hiszen az éjszaka elsõ felében öt személyt állítottak elõ, s egy komolyabb kábítószergyanús csomag is elõkerült. Ekkor még csak bizakodhattak benne, hogy az éjszaka második fele, amikor gyakran garázdaság miatt kell intézkedni, kevésbé lesz eseménydús. A Piac utcai közbiztonsági ellenõrzés azonban csendesen telt. Egyik rendõr sem bánta. Mi is csak azt sajnáljuk, hogy a trafikrabló végül nem került elõ.

- Szabó Zsolt László -Ráismert a rablóra
A körzeti megbízottak a saját területükért felelnek, a 30 éves, mindig határozottságot mutató Lénárt Lajos a Vénkertért.– Két-három évig tartott, mire a területen élõket megismertem, így mára tudom, kikre kell odafigyelni – magyarázta a zászlós. – Ennek akkor volt nagy elõnye, amikor tavaly, egy hajnali parkoló-ellenõrzés során azt láttam, hogy nyolc civil ruhás, erõs testalkatú férfi várakozik egy ajtónál. Megmutatták a jelvényüket, így derült ki, hogy fõvárosi rendõrök, s egy budapesti fegyveres rablás elkövetõjét keresik, de nem tudják, melyik lakásban tartózkodik. A kapott személyleírás és a keresztnév alapján azonosítottam a személyt, s megmutattam, melyikben él. Ezt követõen a személyleírás alapján a társát – akirõl még kevesebb információval rendelkeztek – is sikerült azonosítani és elfogni. Ekkor léptettek elõ zászlóssá.
Iskolarendõr is
Mezõfényi Szilárd fõtörzsõrmester kétgyermekes családapa. Korábban a létavértesi határrendészeti kirendeltségen szolgált, 2008 óta van a Belvárosi Rendõrõrs kötelékében. Azt mondja, a rendõrnek erõs hivatástudattal kell rendelkeznie. Úgy véli, az egyenruhának van visszatartó ereje az utcán, s a hivatásnak ma is van megbecsülése. A 36 éves fõtörzsõrmester 9 éves fia iskolájában iskolarendõrként is tevékenykedik. – Úgy érzem, büszke rám. Szereti, amikor megjelenek az intézményben.


Egy éjen át üldöztük a bûnt a rendõrökkel
Debrecen - Verekedés a belváros népszerû szórakozóhelye elõtt, lopás egy üzletbõl, rablás a nyílt utcán – címszavak a közelmúlt cívisvárosi rendõrségi híreibõl. Ilyen történésekbõl kijuthat akár több is egyetlen éjszakára. És akkor még nem szóltunk az olyan rendkívüli, és ezzel együtt nagy érdeklõdésre számot tartó eseményrõl, mint egy trafikrablás, ami január 24-én a Sámsoni úton történt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!