2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
Az Európai Magyarországért demonstráltakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-03 10:45:21
Tavasz jön - Orbán megy! - Tüntetés az európai Magyarországért címmel tartottak demonstrációt vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren a Százezren az Internetadó ellen, valamint a 60 ezren a Magánnyugdíjukért elnevezésû Facebook-csoport szervezésében. A megmozduláshoz több magyarországi és külföldi nagyvárosban is csattlakoztak.

Gulyás Balázs, a Százezren az Internetadó ellen Facebook-csoport aktivistája, a tér középsõ részét megtöltõ néhány ezres tömeg elõtt felidézte, hogy a demonstrációk hatására a hatalom már számos ponton meghátrált.

A többi között ezeknek köszönhetõ, hogy a Magyarországra látogató Angela Merkel német kancellárnak nem kell matricát vásárolnia Ferihegyrõl a városba vezetõ úton - utalt az útdíjak kiterjesztése elleni megmozdulásokra.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a felcsúti kisvasút fontosabb, mint a 3-as metró felújítása, vagy a budapesti Déli pályaudvar omladozó alagútja. Megemlékezett arról is, hogy 1946-ban ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot, amelynek Vörös Hadsereg erején és a KGB besúgóhálózatán alapuló szovjet befolyás vetett véget.

"Ma pedig Oroszországot egy volt KGB tiszt irányítja; ennek az egykori KGB tisztnek a függõségébe viszi a hazánkat Orbán Viktor. Viktor, nem akarunk a Roszatom és a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!" - fogalmazott Gulyás Balázs.

Kész Zoltán, aki független jelöltként, de több ellenzési párt és civil szervezet támogatottjaként indul a február 22-én Veszprémben sorra kerülõ idõközi országgyûlésiképviselõ-választáson, hangsúlyozta: "ezen a választáson múlik, hogy véget vetünk-e Magyarország megaláztatásának". Felszólította a hallgatóságot: ne hagyják, hogy szüleik és nagyszüleik álma Magyarország szabadságáról semmibe vesszen, mert ma a félelem és reszketés rohasztja Magyarországot.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint azt a rendszert, amelyet Orbán Viktor és a haverjai csinálnak, meg kell buktatni, és helyette egy normális, élhetõ Magyarországot kell teremteni.

Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor azért kerülhetett hatalomra, mert kihasználta a 2010 elõtt kormányzó balliberális kormányok elitizmusát, gazdasági, társadalmi vakságát. Azok pedig nem vették észre, hogy nem politikai ellenfelükkel küzdenek, hanem "egy bûnbandával, amelyik meg akarja szerezni az országot magának".

Heller Ágnes filozófus felhívta a figyelmet, hogy a diktatúrák abban az esetben virágoznak, amikor a polgárok nem politizálnak, "ha csak parancsot teljesítenek, ha csak sunyítanak (…), de semmit sem tesznek a sorsukért".

A filozófus arra szólította fel az embereket, hogy jöjjenek össze, beszéljék meg a közügyeket, és vegyék észre, hogy az ország sorsa rajtuk áll.

Hammer Ferenc médiakutató, az Oktatási Hálózat tagja arról beszélt, hogy a mostani rendszer a közös jövõt tékozolja el éppen, hiszen például a paksi atomerõmû bõvítését még az "unokáink is fizetni fogják". Hozzátette, hogy minden demokratikus erõnek csak az az egy gondolat járhat a fejében: miként lehet megszabadulni a Fidesz-kormánytól.

Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért elnevezésû Facebook-csoport aktivistája azt mondta: nem akarják a rendszerváltás óta eltelt 25 évet elfelejteni, de céljuk, hogy egy új magyar köztársaságot hozzanak létre.

Erre azért van szükség, hogy "a haza újra erõs és gyarapodó legyen (…), ahol nem az állam, hanem a polgárok szabadok" - mondta.

A résztvevõk európai uniós és nemzeti színû zászlókat lobogtattak, illetve olyan nemzeti színû zászlókat, amelynek közepén az EU 12 csillagja volt látható. Magasba tartott transzparenseiken "Ne lopj, ne csalj, ne hazudj, mert a kormány nem tûri a konkurenciát" és más hasonló feliratok voltak olvashatók.

A tér egyik sarkában kordonnal körbekerített területen egy maroknyi EU-ellenes, árpádsávos zászlókat lobogtató csoport demonstrált.

A budapesti megmozduláshoz csatlakozva több megyeszékhelyen és nagyvárosban, valamint külföldi helyszíneken is tüntettek.

Békéscsabán mintegy száz résztvevõ volt jelen a demonstráción. A kifeszített magyar zászló elõtt nyolc felszólaló, köztük MSZP-s és liberális politikusok tartottak rövid beszédet, amelyben a szegénység növekedését, a szociális jellegû támogatások megszüntetését, illetve szigorítását emlegették fel.

Székesfehérváron a városháza elõtti téren mintegy kétszázan gyûltek össze. A háromnegyed órás megmozduláson ott voltak az MSZP, a DK és az Együtt – A Korszakváltók Pártja helyi politikusai, illetve a devizahitelesek székesfehérvári csoportjának képviselõi is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!