2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Érdemes odafigyelni: a szûrés életet menthetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-03 17:03:59
Egy nagyváros lakosságával nõ évente a daganatosok száma hazánkban. A február 4-i rákellenes világnap üzenete: az idõben felfedezett kór gyógyítható.

- Évrõl-évre növekszik a daganatos megbetegedések száma a világban és Magyarországon is. Bár az ütem lassulni látszik, 2012-ben 94 ezer új esetet összesített a Nemzeti Rákregiszter – tájékoztat Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója.

A leggyakrabban elõforduló rosszindulatú daganatos betegség hazánkban a tüdõrák. Évente tizenegy-tizenkét ezren betegszenek meg ebben a kórban. Ezt követi a vastag- és végbéldaganat, amelybõl tízezret fedeznek fel az orvosok. Hét-nyolcezer nõnél emlõrák, ezernél méhnyakrák, négyezer férfinél pedig prosztatarák alakul ki – sorolja az onkológus azokat a sokkoló adatokat, melyekkel a világ élvonalában vagyunk. Ezek a daganatok a szûrõvizsgálatokkal jórészt idõben felfedezhetõk, ezért nagyon fontos az azokon való részvétel.

Az emlõrák példáján keresztül érzékelteti Horváth Zsolt, hogy miért lényeges a korai felismerés. Az emlõrákos betegek harmada veszíti életét a betegségben, így a gyógyult betegek száma folyamatosan nõ. (Gyógyultnak akkor nevezhetõ egy daganatos beteg, ha öt évig nem újul ki a tumor.) A korán felfedezett emlõrák esetében 80-90 százalékos az ötéves túlélés, de az intézetvezetõnek olyan betege is van, aki 35 éve tünetmentes. Vagyis a legfontosabb üzenet, hogy ne féljünk a vizsgálatoktól, és menjünk rendszeresen szûrésre, mert a korán felfedezett rákos betegség gyógyítható.

Noha a daganatok gyakorisága az életkor növekedésével párhuzamos, az is megfigyelhetõ, hogy egyre fiatalabb életkorban alakul ki a megbetegedés. A szakember szerint ennek hátterében 30-40 százalékban az élet- és munkakörülmények, továbbá a rákkeltõ környezeti tényezõk – a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás – állnak.

A Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetében a regionális kiemelt központi szerepbõl adódóan fõként a régió három megyéjének betegeit látják el. Éves szinten ez 60-70 ezer orvos-beteg találkozást jelent, naponta pedig akár kétszáz kezelést is végeznek a klinika osztályain. Tavaly több mint 5000 új daganatos beteg jelentkezett a klinikán, ahol a diagnosztikától a terápiás lehetõségeken át a szakmai tapasztalatokig és a modern gyógyszervizsgálatokig, minden egy helyen áll a páciensek rendelkezésére.

A legkorszerûbb sugárterápiás berendezésekkel a betegek modern és személyre szabott sugárkezelést kaphatnak, így csak a tumort és szûk környezetét éri behatás, az ép szövetek alig sérülnek. Jelenleg három lineáris gyorsítót használnak, a negyediket idén nyáron üzemelik be. Az új eszközzel olyan sugársebészeti beavatkozások is elvégezhetõek lesznek, amelyek akár nagy hasi mûtéteket is kiválthatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!