2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A páneurópai piknik szervezõi és a menekültek segítõi kaptak elismeréstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 14:57:14
Az 1989-es páneurópai piknik szervezõi és a Magyarországra menekült keletnémet családok, polgárok segítõi kaptak elismerést a XXI. Század Intézettõl és a Terror Háza Múzeumtól hétfõn Budapesten.

A Petõfi-emléklap a helytállásért elnevezésû elismerés odaítélésével hetvennél több ember, köztük politikusok és ismeretlen segítõk tevékenységét, bátorságát kívánták elismerni, olyanokét, akik – a méltatás szerint - a kommunista diktatúra ideológiai szorítása ellenére is emberséget mutattak.

Elismerést ítéltek oda a keletnémet menekülteket segítõ - eddig ismeretlen - "névtelen hõsök" mellett az akkor lelkészként tevékenykedõ Balog Zoltán emberierõforrás-miniszternek, Filep Máriának, a piknik fõszervezõjének, Horváth István volt belügyminiszternek, Konrád György írónak, Kovács László volt külügyminiszternek, Kozma Imre atyának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, Németh Miklós volt miniszterelnöknek, Pozsgay Imre volt miniszternek és Tõkés László református püspöknek. Az elismerést többen nem tudták átvenni a rendezvényen.

Balog Zoltán – aki Angela Merkel német kancellár látogatása miatt csak a rendezvény végén tudott megjelenni és az elismerést átvenni – azt hangoztatta: a szabadság mindig a belülrõl szabad emberekbõl indul el. Szerinte a szabadság ereje képes azokat is inspirálni, akik ma azért felelõsek, hogy meg is maradjon a szabadság.

Azt is mondta, a szabadság nem magától értetõdõ, annak mindig ára van, hiába gondolják azt ma sokan, hogy ingyen van. A miniszter az elismerés átvétele után felidézte saját 25 évvel korábbi, néhány napig tartó szerepét a csillebérci menekülttáborban, ahol pasztorációs szolgálatot végzett.

Schmidt Mária, a házigazda intézmény fõigazgatója méltatásában arról beszélt, hogy a magyarok 1989 nyarán tanúbizonyságot tettek bátorságukról, szolidaritásukról és a felebaráti szeretetükrõl, és ezzel példát mutattak az egész világnak.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkori segítségnyújtás csak a mai szemmel számít természetesnek, ám akkor még Magyarország megszállt állam volt, állampárttal, titkosrendõrséggel, és a segítõk tevékenysége egyáltalán nem volt veszélytelen és kockázatmentes.

A fõigazgató-történész köszönetet mondott a segítõknek, és arról is beszélt, õk nagyobb kockázatot vállaltak, mint a hajdani állampárt vezetõ politikusai.

Azt mondta, az 1989-es piknik olyan mozgásoknak nyitott utat, amelyek eredményeként Közép- és Kelet-Európa államai visszaszerezték nemzeti függetlenségüket, és a két Németország egyesülésével végül Európa is egyesülni tudott. Úgy vélte, mindez nem történhetett volna meg Magyarország és a menekült keletnémeteket segítõk nélkül.

Decemberben már hasonló elismeréssel – Petõfi-díjjal – ismerték el a 25 évvel korábbi határ menti piknik fõszervezõjét, Filep Máriát és Kozma Imre atyát. A XXI. Század Intézet és a Mol-csoport közös díját ahogy akkor, most is egy, a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepség keretében adta át Schmidt Mária.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!