2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elárvult és vészterhes kémények nyomábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 15:48:14
A végcél az, hogy minden közintézményben felmérjék a kazánok és kémények állapotát.

Több, a hajdúböszörményi járáshoz tartozó intézményben is átfogó hatósági ellenõrzés során vették górcsõ alá a kazánokat és kéményeket. Az ellenõrzés fontosságára egy novemberi balmazújvárosi eset világított rá: akkor egy iskola életveszélyessé váló, leomló kéményét a tûzoltók bontották le.
Sikerrel pályáztak

Úgy, ahogyan a családi házaknál történik, az intézmények kazánjait is évente ellenõriztetni kell a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartásában szereplõ gázszerelõ szakemberrel – tájékoztatott érdeklõdésünkre a Katasztrófavédelem illetékese. Nem is igazán ezekkel a kazánokkal van gond, hiszen az intézmények mostanság sikerrel pályáznak különféle kazánprogramokra, ami pozitív, hiszen saját erõbõl nem tudnának erre áldozni – fogalmazott az ellenõrzésben szintén részt vevõ Fûtesz Kft. szakértõ munkatársa, Varga Imre. A gond a meglévõ, de nem üzemelõ kéményekben keresendõ – tudtuk meg.

– A tûzoltók a tüzelõ-fûtõ berendezések biztonságos üzemeltetését vizsgálják, mi, a kéményseprõk pedig a nyilvántartott és üzemelõ kéményeket ellenõrizzük. Azért hangsúlyos, hogy nyilvántartott és üzemelõ, mert általában a régi kéményekben keresendõ a baj. Egykor számtalan iskolát cserépkályhával fûtöttek, ami mára változott ugyan, viszont maradtak olyan intézményi melléképületek, sõt tantermek, amelyeken olyan régi kémények maradtak meg, amelyek közvetlen élet- és tûzveszélyességi kategóriába tartoz(hat)nak. A kéményseprõk, ha észlelik is a bajt, nem szólíthatják fel az intézményeket ezek lebontására, azért örültünk a járási hivatallal és a katasztrófavédelemmel közös ellenõrzésnek, mert a hivatal a jelzésünk nyomán hatóságként figyelmezteti az érintetteket a bontásra, javításra – emelte ki Varga Imre.

A katasztrófavédelem munkatársai is azt tapasztalták, hogy többségében rendben vannak a látott tüzelõ-fûtõ berendezések és égéstermék-elvezetõk. De a távlati cél az, hogy mindenhol megtörténjen az ellenõrzés, ne akkor kelljen kivonulni, amikor közvetlen veszélyt okoz egy régi építmény.
Csak kifogástalan

A katasztrófavédelem figyelmeztet, csak engedélyezett típusú, kifogástalan mûszaki állapotú berendezéssel fûtsünk – és ez minden épületre igaz, legyen az közintézmény vagy magánház. A kémény állapotát pedig évente ellenõriztessük, csakúgy, mint a gázkészülékekét (kazán, bojler, konvektor). Hasznos lehet a szénmonoxid-érzékelõ készülék, amely ugyan életet menthet, azonban nem helyettesíti a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot. Hajdúböszörmény és Hajdúdorog után a kazánok és kémények vizsgája Balmazújvárosban folytatódik – tudtuk meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!