2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megállapodott a Tesco és a szakszervezetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 17:32:48
Megállapodott a Tesco több ezer dolgozóját képviselõ Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vállalat vezetõivel a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók ügyében, sikerült az eredetileg érintett 566 fõs létszám több 70 százalékának, 350 embernek helyet találni más üzletekben - közölte Sáling József, a KASZ elnöke a megállapodást követõen kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az egyezetések során a KASZ igyekezett a lehetõ legjobb feltételeket kiharcolni azon munkavállalók számára, akik végül a vállalat elhagyására kényszerülnek. A legnagyobb hangsúlyt arra fektették, hogy a távozó munkavállalók száma minél alacsonyabb legyen.

Közölte: a keddi információk szerint az eredetileg a létszámleépítésben érintett 566 dolgozó közül 350-et továbbfoglalkoztat a Tesco más üzletekben. A Tesco 60 kollégájának nem tud a vállalaton belül új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a vállalaton kívül keres új lehetõséget, és közülük többek kiléptetése vagy folyamatban van, vagy már elhagyták a vállalatot. Az érintettek közül 66-an tartós távollévõk, például betegállományban vannak, vagy szülési szabadságukat töltik, õk továbbra is állományban maradnak.

Elmondta, hogy a továbbfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetések során a KASZ kifejezetten kérte a gyermeket nevelõ családok, illetve a nyugdíjhoz közel álló munkavállalók elõnyben részesítését, amelyet az aláírt megállapodásban is rögzítettek. A szakszervezet és a vállalat vezetõsége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezõtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapnak az õket ért hátrányért - mondta.

Hozzátette: a felkínált lehetõségrõl a munkavállalók döntenek. Azoknak, akik végül távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban elõírtnál jelentõsen kedvezõbb feltételekben megállapodni. A távozó szakszervezeti tagok elhelyezkedését a KASZ azzal is támogatja, hogy a teljes kereskedelmet átölelõ lefedettségét kihasználva álláspályázatukat eljuttatja az ágazatban tevékenykedõ többi üzletlánchoz - mondta Sáling József.

A Tesco január 13-án jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszûnik február 4-tõl a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!