2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem a szemétre való! A hamu 25 féle felhasználásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-05 10:05:39
A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt.

A fa elégetésekor keletkezõ hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erõsen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérõ erõsségû lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erõsebb lúg nyerhetõ a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erõsebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából. Mielõtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

Mire használhatjuk a háztartásban?

1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezõvel vagy dióolajjal kenjük át.
2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evõeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bõ vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.
3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át fõzzük, szûrjük át, és már használhatjuk is.
4. Nagyszerû szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).
5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat elõtt csak ki kell rázni.
6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fûbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezõknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.
7. Mosólúgot készíthetünk belõle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétõl és a hamulúg töménységétõl függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyezõdött ruhákat elõzõleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.
8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.
9. Hûtõ nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.
10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.
11 Tüzet olt.
12. Szappant készíthetünk belõle. Errõl bõvebben itt olvashattok egy részletes anyagot.


Hogyan használjuk házon kívül, a kertben?

13. Utak, járdák téli jégmentesítésére. A hamu sót tartalmaz, tehát megolvasztja a jeget.
14. Védi a növényeket a téli fagyoktól, ha egy réteg hamut szórunk a talajra.
15. Kiváló bio-tápszer. Foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet – magnéziumot, bórt, vasat, – tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlõdését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya. A legkedvezõbb idõszak a talaj behamuzásának a tél. A savas földnek ajánlott, de csak óvatosan. A palántázott növények jobban bírják, de a helybe vetetteknek megárthat a túl lúgos talaj. A hamuval dúsított talajt szereti a paradicsom, szõlõ, bab, spenót, borsó, avokádó, fokhagyma, de rózsa ültetése elõtt is jót tesz, ha az ültetõgödörbe beszórunk egy ¼ bögre hamut. A burgonya esetében csak óvatosan, itt leginkább csak a burgonybogár megelõzésére alkalmazzuka, mikor az már idõszerû.
16. Komposztadalékként is hasznosíthatjuk. Érett komposzttal keverjük össze, úgy dolgozzuk a talajba.
17. Csigariasztó, az ágyások körbeszórására alkalmas.
18. Krumplibogár-riasztó. Inkább megelõzésre, erõs inváziónál már nem hatékony.
19. Káposztalégy, káposztalepke elsõ nemzedékét is riasztja, vékonyan a növényekre szórva.
20. Levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltûnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertõtleníthetjük a levéltetvekkel fertõzött lombot és leveleket is.
21. Hangyák ellen is bevethetjük. Ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, elköltöznek.
23. Palántaneveléskor enyhébb palántadõlés gombafertõzésnél lehet kevés fahamut szórni a talaj tetejére.
24. Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elûzi a patkányokat, egereket, csótányokat.
25. Elriasztja a a kullancsokat, tetveket, bolhákat házi állatainkból. Ecettel keverjünk ki egy kenhetõ masszát és dörzsöljük át vele állatainkat.


Milyen típusú hamut ne használjunk?

A szénbõl származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk! A fahamut száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha esõ, nedvesség éri, veszít hatóanyagából. A kálilúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektõl elzárt helyen kell tartani!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!