2024. április 24. Szerda, György.
 
A felszerelésük nélkül nem lehetnek életbenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-10 18:50:47
Még mindig nem találják azt a négy magyar hegymászót, akik Kínában, Nyugat- Szecsuánban tûntek el a Himalája 6079 méter magas Ren Dzsong Feng nevû csúcsának megmászása közben.

Blogukban utoljára október 22-én adtak hírt magukról, az alaptáborban viszont megtalálták holmijukat. A terület, ahol eltûntek még feltérképezetlen, nem sokanvállalkoznak a meghódítására.

Szilágyi László több, mint tíz éve hegymászó, többször járt már a Montbalncon, Argentínában az Acon- caguán, az Alpokban és a környezõ országokban. Méltán nevezhetõ tehát a téma szakértõjének.

"Annyira veszélyes az 5500 méteres magasság, hogy huzamosabb ideig nem bírja ki az emberi szervezet a felszerelése nélkül. Ilyen esetben a hideg lehet a legnagyobb ellenségük, az éjszakai fagyok ugyanis pillanatok alatt kihûtik a testet. Ha pedig a szél is éri õket, az órák alatt végzetes lehet. "- mondta a hegymászó, aki szerint veszélyes vállalkozás volt ennek a csúcsnak a meghódítása, hiszen ez a hegy nagy mászótudást igényel, az idõjárása kiszámíthatatlan, illetve lavina- és omlásveszély is fenyeget.
Mivel egyszerre tûntek el, két dolog okozhatta a végzetüket- vagy elindult valaki alatt a sziklafal, és ezzel elsodorta a többieket is, vagy lavina omlott rájuk.
Amikor a lavina elsodor, eleve eszméletét veszti az ember. Az életbenmaradás pedig attól is függ, mekkora hóréteg alá szorultak, illetve mikor kerülnek oxigén közeli állapotba.
Szilágyi László azonban feltételezi, hogy az eltûnt hegymászók már nincsenek életben mivel az alaptáborukat, ezzel együtt pedig felszerelésük nagy részét is megtalálták már. Ha esetleg egy barlangban találtak volna menedéket a hideg elõl, akkor is elfogyott volna már az élelmük hiszen csak néhány órára elegendõt visznek magukkal az alpinisták a mászáshoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!