2024. április 24. Szerda, György.
 
Házasság hete - Az idei mottó a megtartó hûségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-05 11:50:06
A megtartó hûség mottóval rendezik meg idén a házasság hetét Magyarországon; az Egyesült Királyságból 18 évvel ezelõtt elindult, a család értékeire figyelmet felhívó mozgalomhoz már 21 ország csatlakozott.

A magyarországi házasság hetét - idén február 8-15. között - a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásában tartják, a rendezvénysorozat központi programjainak fõvédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Magyarországon 2008 februárjában, a Bálint naphoz kapcsolódóan rendezték meg elõször a házasság hetét, amelyhez a kezdetektõl csatlakoztak a keresztény felekezetek, illetve számos házassággal, családgondozással foglalkozó szervezet.

Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülõknek vagy a házasságban problémákkal szembesülõknek.

A programokban nemcsak az egyházi közösségek vesznek részt, hanem civil szereplõk saját rendezvényekkel is kapcsolódnak ahhoz, köztük a tervezett gyerekek megszületését támogató Három Királyfi Három Királylány Mozgalom.

A szervezõk minden évben más "házaspár arcot" állítanak példaként az érdeklõdõk elé; idén Tomka János, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetõjét és feleségét, Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnököt kérték fel erre a feladatra.


A hazai eseménysorozathoz évrõl évre számos magyarországi és határon túli nagyváros és település csatlakozik programokkal. A programok már elérhetõk a www.hazassaghete.hu oldalon és ugyanezen a néven a Facebookon is.

A házasság hete központi programjai február 8-án egy nyitó istentisztelettel veszik kezdetüket Budapesten, a fasori református templomban.
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom február 12-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendez konferenciát a házasság hete egyik központi programjaként, köszöntõ beszédet mond Herczegh Anita, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár is.

A szervezõk az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint az elmúlt közel két évtizedben nemzetközivé vált házasság hete mozgalomhoz számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elkötelezõdését a házasság, a család ügye iránt. A programot olyan neves közéleti személyiségek is támogatták, mint például Tony Blair volt brit miniszterelnök, Mary McAleese, Írország korábbi köztársasági elnöke, valamint 2013 óta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Az idei házasság hete szervezõbizottságában közremûködõ szervezetként szerepet vállalt a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítõ Szolgálata, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Nõi Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!