2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Három kkv nyerte el az Év exportõre 2014 díjatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-06 12:29:40
Átadták a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt. Év exportõre 2014 díjait szerdán a legjobban teljesítõ kkvk-nak; a mûszaki kiválóság kategóriában a szivattyútechikával foglalkozó Elpumps Kft., az élelmiszer kiválóság kategóriában az édességyártó Stühmer Kft., a legdinamikusabban fejlõdõ partner kategóriában pedig a gyapjúkereskedelmi Hungarowool Kft. kapta az elismerést.

Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági ügyekért felelõs helyettes államtitkára a szerdai budapesti díjátadón elmondta: a díjat a kormány a magyar kis- és középvállalkozások külpiacra lépésének és ezzel a magyar exporthoz való hozzájárulásuk elismeréséért hozta létre. A keleti nyitás stratégia keretében az EU-n kívüli országokba irányuló magyar kivitel részarányát a jelenlegi 23-ról szavai szerint 2018-ra 33 százalékra kellene emelni. Hozzátette, hogy diverzifikálni kell a célpiacokat és az exportágazatokat annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások exportképességük erõsítésével, gazdasági teljesítõképességük növelésével hozzájáruljanak a gazdaságpolitikai célkitûzésekhez: a gazdasági növekedéshez, és a munkahelyteremtéshez. A magyar kivitel túlkoncentrált, 85 százalékát multinacionális cégek adják, miközben a magyar kkv-k azok, amelyek a munkaerõ mintegy 75 százalékát foglalkoztatják - mutatott rá. A további célok között említette, hogy a jelenlegi 3000 exportképes kkv számát belátható idõn belül 12 ezerre növeljék.

Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója arról beszélt, hogy a 25 országban mûködõ irodahálózat tavaly 130 millió euró értékû exportügyletben mûködött közre. A kereskedõház több mint 2300 magyar kkv-val vette fel a kapcsolatot 2014-ben, ami az exportcégek jelentõs részét lefedi. Az idei tervek között említette a közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózata elindítását, amely 22 régiós irodából áll majd.

A díjátadón a Magyar Nemzeti Kereskedõház és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. együttmûködési megállapodást írt alá; a két társaság külpiaci tevékenységének összehangolásával eredményesebb megjelenést nyújt a magyar vállalkozásoknak nemzetközi szakmai vásárokon és kiállításokon.

Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója elmondta: az együttmûködéssel lehetõségük lesz arra is, hogy a kiváló minõségû magyar élelmiszerek és agrártermékek exportját növeljék, és a kereskedõház zrt. nemzetközi hálózatának segítségével kiszélesítsék a jelenlegi turisztikai promóciót.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!