2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
PDSZ: nem volt elõzetes egyeztetés a kilenc évfolyamos általános iskolárólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-06 12:40:58
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem elõzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki szakemberek véleményét és nem egyeztetettek a kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyrõl a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén tárgyalnak majd a kormánypárti képviselõk.

Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte szerdán az MTI-vel. Azt írta: a jelenlegi iskolarendszer a nyolcvanas évek második felétõl alakult ki, s az elmúlt csaknem három évtized alatt egyértelmûen kikristályosodtak annak elõnyei, és megkerülhetetlenné váltak hátrányai. A különbözõ felmérések, a közoktatás szereplõinek és a szakma képviselõinek jelzései egyértelmûsítették, hogy változásra van szükség - tette hozzá.

Ugyanakkor - folytatta az érdekvédõ - a Rogán-féle kezdeményezést ismereteik szerint nem elõzte meg hatásvizsgálat, arról nem kérték ki a szakemberek véleményét, s nem egyeztettek még azzal sem, akit pedig a törvény egyértelmûen elõír.

Mendrey László hozzátette: fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszer szorító szükségét. A kezdeményezõk azonban immár sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata igazolja – nem fejt ki érdemi hatást a politikai akarat versus szakértelem polémiában - fogalmazott a PDSZ elnöke.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy a kilencéves általános iskola bevezetésérõl is tárgyal a Fidesz-KDNP parlamenti képviselõcsoportja szerdán kezdõdõ évadnyitó ülésén, Mezõkövesden.

A lap idézte Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetõjét, aki elmondta: a frakció elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást adjon a szakképzés, és csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és fõiskolákon.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy minden javaslatot megvitatnak, így például Pokorni Zoltánét is, aki felvetette, érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. A konkrét felvetések között említette a szakképzés és a gimnázium kapcsolatát is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!