2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Minden osztályból legalább egy gyerek…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-07 16:42:39
Az utóbbi években a tizenéveseknél is gyakran derül fény magas vérnyomásra.

A felnõttek – fõként az idõsebbek – néha úgy beszélnek a magas vérnyomásukról, mintha egyenesen a korral együtt járó betegség lenne. A felvilágosítások nyomán szerencsére mind többen igykeznek kideríttetni az okokat, hogy kezelhetõvé váljon a betegség. De ki gondol arra, hogy már a tizenéves gyerekek vérnyomását is ellenõrizni kell idõnként!

Az elmúlt hét végén a Debreceni Egyetemen rendezett hipertónia-konferencián ez is téma volt: dr. Páll Dénes professzor, egyetemi tanár a fiatalkori hipertóniáról tartott elõadást. Ebbõl az alkalomból a Napló több kérdést is megfogalmazott, melyekre készséggel válaszolt:

Milyen vérnyomás-értékeknél ajánlott feltétlen orvoshoz fordulni?

Dr. Páll Dénes: Amennyiben nyugalmi körülmények között, különbözõ idõpontokban ismételten 140/90 Hgmm-es értéket észlelünk, akkor jelentõs a hipertónia valószínûsége, ezért orvoshoz kell fordulnunk. Amennyiben esetleg jelentõsen emelkedett értéket észlelünk, akkor mielõbbi orvoshoz fordulás szükséges.

Fogadjuk-e el, ha egy-egy háziorvos alaposabb kivizsgálás helyett gyógyszereket ír fel?

Dr. Páll Dénes: Nem önmagában a magas vérnyomás értéket, hanem a hipertóniás beteget kell kezelni, ezért a diagnózis felállításakor néhány alapvetõ vizsgálat elvégzése feltétlen szükséges az esetleges egyidejûleg fennálló további eltérések tisztázása, kizárása céljából.

Növekszik-e a gyakorisága a fiatalkori magas vérnyomásnak? Mit tegyen, aki örökli a hajlamot erre a kórra? A genetikai okok mellett milyen kiváltó okai lehetnek?

Dr. Páll Dénes: Sajnos egyértelmûen nõ a gyakorisága. Középiskolás korban régebben 1-1,5 százalékos gyakoriságról beszéltek, mi egy évtizede Debrecenben 2,5 százalékot tapasztaltunk, de a legújabb eredmények már akár 4 százalékról beszélnek. Jó közelítéssel elmondható, hogy minden középiskolás osztályban ül egy hipertóniás fiatal. A növekvõ gyakoriság oka elsõsorban az elhízás és a mozgásszegény életmód.

Készítmények tucatjai állnak rendelkezésre a vérnyomás kezelésére. Hogyan lehet ekkora kínálatból tudatosan választani? Talán épp ezért gondolja sok beteg, hogy nyugodtan kipróbálhatja a szomszédnak kiírt pirulákat.

Dr. Páll Dénes: A magasvérnyomás-betegség gyógyszeres kezelése személyre szabott gondozást jelent. Minden gyógyszernek számos egyéb kedvezõ, esetleg kedvezõtlen hatása van, így a további rizikótényezõk és betegségek gondos mérlegelése szükséges a megfelelõ terápia kiválasztásához, mely általában kombinációs kezelést jelent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!