2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így néznek ki a rendõrség új kameráiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-07 16:57:19
Új közlekedési ellenõrzési rendszert tesztel a rendõrség februárban, az elsõ 160 változtatható helyû kamerát már kiosztották a megyei rendõr-fõkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek - jelentette be Jámbor István, az Országos Rendõr-fõkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetõje.

A februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják õket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az új kamerákat márciustól használják véglegesen.

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékû új eszközök a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit használják majd a készülékeknek: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják.

Egy kiegészítõ kézi berendezés segítségével a rendõrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a mûszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelezõ biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenõrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

Jámbor István elmondta: az úgynevezett VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésû projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti balesetek és sérülések számának csökkentésében. A fejlesztés keretében a rendõrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsõként megvalósuló eleme a változtatható helyû, akár járõrautóból is mûködtethetõ, úgynevezett Komplex Közlekedési Ellenõrzõ Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák tesztüzeme, majd alkalmazása.

A közlekedõk országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, a mobil készülékek mellé érkezõ fix kamerákat szintén országszerte telepítik és 365 forgalmi sávot figyelnek majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!