2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdéséreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-07 17:12:17
Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelmérõl szóló jogszabályt, és több szûrési modellprogram indult el - errõl az egészségügyért felelõs államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Zombor Gábor elmondta, az ez évi költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelõzést szolgáló szakmai programokra. Az államtitkár szólt a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény korábbi módosításáról, amelyet példaértékûnek nevezett, azt mondta, annak hatására csökkent a dohányzók száma Magyarországon, azonban a tüdõrák okozta halálozásban még mindig elsõ Magyarország a világon.

A megelõzésrõl szólva elmondta, elindult a fiatal lányok körében a méhnyakrák elleni védõoltási kampány, illetve modellprogramként több megyében a védõnõk által is végezhetõ méhnyakrákszûrés, illetve a vastagbéldaganatok szûrése.

Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet fõigazgató fõorvosa arról beszélt, hogy a legfrissebb adatok szerint míg a férfiak esetében némileg csökkent, addig a nõknél emelkedett a tüdõrák okozta megbetegedések aránya. A fõorvos elmondta, dohányzás ellenes hatékony intézkedésekrõl csak 2011 óta beszélhetünk, azok következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsõsorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nõk esetében nõtt a dohányosok száma.

Rákellenes világnap - Aláírták a Magyar Rákellenes Chartát

Kovács Gábor szerint mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítõ programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemzõ tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdõdhessen a terápia. A fõigazgató beszélt arról is, hogy a Korányi intézetben elindították Magyarországon is azt modellprogramot, amelynek során egy speciális CT-vizsgálattal kimutatható a tüdõrák.

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) fõigazgatója elmondta, egy felmérés szerint 2 százalékkal nõtt a serdülõk körében a dohányzók aránya, és 7 százalékkal csökkent azok száma, akik csak alkalmanként gyújtanak rá. Ezért az OEFI a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára Van 5 perced! A rák ellen címmel videopályázatot hirdetett, amellyel a tüdõrák megelõzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezõkre, az egészségtudatos magatartásra kívánják felhívni a figyelmet.

A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várnak, amelyekben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élõket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, a mozgásra, a megfelelõ táplálkozásra, az egészségesebb életre - ismertette a fõigazgató.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a személyes példamutatás fontosságát emelte ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdõrák fordult elõ, megközelítõleg évi 1,8 millió új eset volt.

A 60 év alatti magyar nõk emlõrák, méhnyakrák és tüdõrák okozta országos halálozási adatait nézve kiderül, hogy körükben a tüdõrák megbetegedés jelentõsen növekedett, míg a többi daganattípus esetében stagnálás, csökkenés tapasztalható.

A tüdõrákos megbetegedések 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, Magyarországon évente 20 ezren halnak meg dohányzás következtében, harmaduk tüdõrákban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!