2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Változások az orvosi vizsgálatoknálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-08 08:46:06
Egy új rendelettervezet értelmében a jövõben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya.

E mellett ötelezõvé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, valamint részletesen szabályok olvashatók a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.

A kormány honlapján olvasható - tizenhárom rendeletet módosító - új rendeletegyüttes szerint a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás tekintetében változtat a rendelet az életkoron. Az új szöveg értelmében az 50 év alattiaknak tíz évig, a 50. életévet betöltött, de a 60. életévét még be nem töltöttek esetében öt évig lenne érvényes az orvosi vizsgálat. (A korábbi rendelkezés a 40. életkort vette alapul mindkét esetben.) A tervezet szerint továbbá a jövõben egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani nemcsak akkor, ha a kérelmezõ alkoholfüggõségben szenved, "hanem akkor is, ha nem képes tartózkodni az egyidejû alkoholfogyasztástól és vezetéstõl."

A rendelettervezet jövõ év január elsejétõl bevezetné a kötelezõ újszülöttkori hallásvizsgálatot, és a foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított - korábbi egy helyett - két évig lesz érvényes. A háziorvos-választás és az orvos általi betegfogadás szabályait is rendezné a tervezet, eszerint a háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat.A háziorvosnál jelentkezni kell, aki nyilvántartásba veszi a beteg taj-számát és igazolást állít ki a jelentkezõ személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta. Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelõjének címét és telefonszámát.

A orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben teheti ezt, azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne. A tervezet értelmében évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenõen indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.

A jelentkezõ, illetve átjelentkezõ személy egészségügyi törzskarton kivonatát az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelõjében) idõlegesen vagy véglegesen más orvos látja el, továbbá háziorvos-választás elõsegítésére a települési önkormányzat jegyzõjének közzé kell tennie a háziorvosi körzetek területi elhelyezkedését, valamint a körzetek lakosságának orvosi alapellátását végzõ háziorvosok nevét és képesítési adatait.

A több rendeletet módosító dokumentum rögzíti az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) feladatát a különbözõ rendezvények egészségügyi biztosításával kapcsolatban. Eszerint az OMSZ látja el az állami rendezvények, az európai vagy nemzetközi sportrendezvények, az autómotor-, illetve lovassport-rendezvények, az egyidejûleg több helyszínen megvalósuló szabadtéri rendezvények, a kiemelt védelemben részesülõ diplomáciai személyek vagy csoportok belföldi látogatását kísérõ rendezvények, az elõre láthatóan 10 000 ember egyidejû részvételét meghaladó szabadtéri fesztiválok, a mentõhelikopter készenlétét követelõ rendezvények, a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedõ fontosságú rendezvények elõkészítésének és lebonyolításának rendjérõl szóló kormányhatározat szerinti rendezvények egészségügyi biztosítását.

Ezen rendezvények egészségügyi biztosításáért – kivéve a nemzeti ünnepeket - az OMSZ által meghatározott térítési díjat kell fizetni, mely a mentõszolgálat bevétele lesz. A rendelettervezet továbbá meghatározza azokat a tarifákat is, amiket a mentési tervek elkészítésében való – ugyancsak kötelezõ – OMSZ-részvételért fizetniük kell a szervezõknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!