2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ezért kéri Magyarország a NATO integrációs egység felállításátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-08 09:49:30
Címkék: Bihari hírek, nato
Megerõsíti a NATO a keleti végeket, amelyre az elmúlt évtizedben nemigen volt szükség, mert teljesen békés volt a biztonsági környezet, de ebben drámai változást hozott az orosz-ukrán konfliktus és erre valamilyen módon reagálni kell - mondta Hende Csaba Az Estében.

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán Hende Csaba indítványozta, hogy Magyarországon is jöjjön létre egy 40 fõs parancsnoki koordinációs központ.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Az Estében elmondta: a NATO lényege, a lelke a washingtoni szerzõdés és annak is az 5. cikkelye. Ez az a biztonsági garancia, amely a hazánkat és a többi NATO tagországot is olyan történelmünk során sohasem élvezett katonai garanciával ruház fel, amely azt jelenti, hogy bármely kívülrõl érkezõ támadást az egész NATO úgy tekint, mint önmaga ellen intézett támadást, és teljes erejét megmozdítja ilyen esetben a megtámadott tagállam védelmében. Természetesen Oroszország és Ukrajna kívül esik ezen körön, mert egyikük sem tagja a NATO-nak.

„Viszont van sor olyan az elmúlt 15 évben belépett NATO-tagország, közöttük hazánk is, akiknek a területén eddig nem települt olyan infrastruktúra és olyan vezetési elem, amely adott esetben ezt az elvi garanciát úgymond aprópénzre tudná váltani” – mondta a miniszter.

Hende Csaba kitért arra, hogy nemcsak az elõre tolt vezetési irányítási törzselemre van szükség, hanem szükség van „a szoftver mellé a hardverre is”, Magyarországon ez elsõsorban a pápai bázisrepülõtér fejlesztését jelenti, ezért meg fogják hosszabbítani a kifutópályát, hogy a legnagyobb gépek is le tudjanak szállni, hogyha Magyarországnak külsõ fegyveres támadás miatt, segítségre volna szüksége.

Ezt a mûveletet tervezi, ezt a gyakorlatot irányítja majd az a törzselem, amely valamikor 2016-2017 környékén fog felállni. 40 törzstisztbõl áll majd, a negyven törzstiszt felét a NATO, másik felét pedig a Magyar Honvédség fogja adni. Ez a törzselem a magyar összhaderõnemi parancsnokság székesfehérvári bázisán fog települni.

Hende Csaba hangsúlyozta: a politikai szándék arra irányult, hogy megerõsíti a NATO a keleti végeket, amelyre az elmúlt évtizedben nem igen volt szükség, mert teljesen békés volt a biztonsági környezet, de ebben drámai változást hozott az orosz-ukrán konfliktus és erre valamilyen módon reagálni kell.

Ez az intézkedés hazánk biztonságát erõsíti, ugyanakkor nem irányul senki ellen, ettõl nem válik célponttá Magyarország, sõt inkább fordítva minél gyorsabban, könnyebben és szervezettebben tudjuk szövetséges erõkkel megerõsíteni, a saját erõinket annál kisebb az esélye, hogy bárki fenyegetni merje Magyarország biztonságát – közölte Az Estének adott interjúban Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!