2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A közútkezelõ is a veszélyes idõjárási körülményekre figyelmeztetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-08 11:00:02
Ónos esõ, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez péntek reggel eljuttatott közleményében.

Az Útinform szolgálat összesítése alapján a látási viszonyok mindenhol jók, csak Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegõ. Az elmúlt órákban az északnyugati országrészt leszámítva sokfelé megerõsödött a szél. Az autópályák és fõutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelõre téliesebbek az útviszonyok, Kiskõrös tájékán pedig az ónos esõ miatt számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már csütörtökön gondoskodott arról, hogy az intenzív havazásban és hófúvásokban érintett megyékbe szükség esetén nagyteljesítményû munkagépeket csoportosítsanak át - áll a közleményben.

A munkákat ütemezetten végezik, azaz elsõ körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fõutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötõ mellékutakon és bekötõutakon avatkoznak be. A közútkezelõ azt kéri, hogy az érintett megyékben közlekedõk utazás elõtt minden esetben tájékozódjanak weboldalukon vagy a diszpécsereknél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is lehet gyenge ónos esõ.

Emellett több megyében havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek. Havazás miatt Baranya megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Somogy és Zala megyére hófúvás miatt érvényes másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emel.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a kora délelõtti órákban többfelé várható gyenge, idõnként közepes intenzitású ónos esõ, amelyet fokozatosan mindenütt havazás vált fel. Péntek éjfélig 5 centimétert meghaladó mennyiségû hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében valószínû, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 15-20 centiméternél is több friss hó hullhat. Az említett területeken nagy mennyiségû vizes, tapadó hóra kell felkészülni.

Emellett az erõs, sõt idõnként viharossá fokozódó szél elsõsorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is lehet számítani - tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!