2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Belvíz - A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-10 18:56:26
A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Vancsura József szerint nagy a baj, a vízzel borított, illetve az átnedvesedett, átázott területek nagysága szinte percrõl-percre, óráról-órára növekszik. A hétvégi adatok szerint mintegy 122 ezer hektár vetést borít belvíz, míg az átnedvesedett terület nagysága 400-450 ezer hektárra rúgott. De a terület nagysága folyamatosan növekszik a csapadékos idõjárás miatt - jegyezte meg a GOSZ elnöke.

Hozzátette: a belvíz okozta károkat a gazdálkodók csak tavasszal tudják ténylegesen felmérni. A vetések állapotát akkor lehet majd szakszerûen megítélni. Most a vetések még nyugalmi állapotban vannak, a hidegebb idõjárás pedig ebbõl a szempontból kedvezõbb, így ugyanis nagyobb az esély rá, hogy nem pusztul ki a vetés egy-egy területen. A csapadékmentes, száraz idõjárás mindazonáltal sokat segíthetne a mostani nehéz helyzeten.

Vancsura József felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyarányú vizes területek miatt a száraz helyeken megszaporodtak a pockok, mivel a nedvesség elûzte a kártékony rágcsálókat. Így a gradáció - a túlszaporodás - nem szûnt meg, hanem további gondot jelent a gazdálkodóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!