2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Virágot mentõ közmunkásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 09:30:44
Agora-tagok hozzáértésének, aktivitásának köszönhetõ az összefogás és értékmentés.

Környezetvédõk fejezték ki aggodalmukat tavaly év elején, a stadion építésekor a Nagyerdõben található védett virágok, a téltemetõk várható pusztulása miatt. Feltehetõen a Napló levelezési fórumán, az Agorán zajló párbeszéd híre jutott el a kivitelezõ Keviéphez, ahonnan a szakemberek megkeresték Konyhás Istvánt, a Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkárát, hogy egyeztessenek a védett növények megmentésérõl. Ennek köszönhetõ, hogy az elmúlt hetekben a Nagyerdõn ismét virul a téltemetõ.
Egy telefonba került

Csakhogy ezúttal az erdõt takarító sárga mellényes közmunkások tömege jelent meg ugyanott. E tény ismét azzal fenyegetett, hogy – nem ismerve a védett növényt – a sok láb letapossa, megsemmisíti az apró virágokat.

Az Agora tagja, a már nyugdíjas Varga László (a polgármesteri hivatal volt fõosztályvezetõje) ekkor megkérte a korábbi munkatársát, Kiss Róbert kertészmérnököt, mûszaki ellenõrt, hogy adjon tájékoztatást e folyamatról. Másnap az Agorán a következõket olvashattuk Konyhás István levelében:

„Ma délelõtt Kiss Róberttel és néhány munkatársával körülhatároltuk a téltemetõk élõhelyét. Sajnos, egy kupac gally épp az állomány egy részén volt, de ezt a közmunkások óvatosan áthelyezték. Így megmenekült a közel kétszáz töves, egyetlen nagyerdei téltemetõ állomány, melynek természeti értéke összesen egymillió forint körüli. Találtunk néhány virágzó egyedet, amit már a munkások a gallyak húzgálása során letörtek, de ez nem veszélyezteti az állományt. Sok egyed még épphogy csak elõbújt a földbõl, vagy még nem is jött elõ.
A hozzáálláson múlt

Jó látni, hogy a közmunkások nem nyûgnek vették ezt, hanem nagyon segítõkészek és érdeklõdõk voltak. Néhány mondatot mondtam a növényrõl, szaporodásáról, védelmének fontosságáról. Érezhetõen megérintett mindenkit a természetnek ez az apró kis csodája.

Talán ez a legfontosabb ilyenkor, hiszen sokkal könnyebb megvédeni egy-egy természeti értéket, ha a laikusok nem problémaként, hanem érdekességként, értékként tekintenek rá. Ez a mostani hozzáállás elmondható a város képviselõirõl is. Köszönöm Varga László közbenjárását, hogy hamar az illetékeseknél csörgött a telefon, ezzel nagymértékben hozzájárult, hogy megmaradjanak a téltemetõk”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!