2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kötelezõ felülvizsgálni a hazai pénztárgépeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 11:07:18
Az online kasszák szervizének elsõdleges feladata az illegális beavatkozások kiszûrése és feltárása. Emellett a szakemberek ellenõrzik, és szükség esetén kicserélik az adóügyi ellenõrzõ egység akkumulátorát is.

Az éves ellenõrzést – annak lépéseit, megállapításait – a mûszerész dokumentálja a pénztárgépnaplóban. A „pénztárgéprendelet” meghatározza azokat az eseteket, amikor a felülvizsgálat során tapasztalt hiányosságról, rendellenességrõl jegyzõkönyv felvétele kötelezõ (pl. a pénztárgépnapló nincs a helyén, a pénztárgép nincs szabályosan plombálva).

Az éves felülvizsgálat elvégzésérõl, illetve annak eredményérõl a szerviznek öt napon belül kell adatot szolgáltatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az erre rendszeresített nyomtatványon (PTGTAX).

Az üzemeltetõnek az éves felülvizsgálattal kapcsolatban adatot csak akkor kell szolgáltatnia, ha a mûszerész bejegyzését nem fogadja el, és nem írja alá. Ebben az esetben a mûszerésznek az aláírás megtagadásáról jegyzõkönyvet kell felvennie, az üzemeltetõnek pedig 15 napon belül, az erre rendszeresített adatlapon (PTGTAXUZ) kell jeleznie.

– A NAV a fenti adatszolgáltatáson felül további kötelezettséget nem ír elõ, hatósági díjat nem számol fel, illetve többlet (hatósági) költség megfizetésére nem kötelezi a pénztárgép-üzemeltetõket – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert, a NAV sajtóreferense.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!