2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közel hetven egyházi intézmény megújulását támogatja a kormányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-12 09:41:57
Közel hetven egyházi intézmény megújulását támogatja a kormány határon innen és túl, összesen 1,3 milliárd forinttal - jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatón Soltész Miklós a budapesti intézmények közül kiemelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti épületét, amelynek külseje 180 millió forintból fog megújulni. Nagyságrendileg ugyanekkora összeggel támogatja kormány a Belvárosi plébániatemplom belsõ felújítását, valamint a Regnum Marianum közel 100 éves Damjanich utcai épületnek renoválását - mondta.

Az államtitkár a nyertes vidéki pályázatok közül szólt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrõn a XVII. században épült ferences kolostor templomáról, amelynek felújítását mûemlékvédelmi és hitéleti szempontból egyaránt fontosnak nevezte. Megemlítette a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskolát, amely több mint húszmillió forintot kapott, hozzátéve, hogy az intézmény az ott élõ szegény, rászoruló gyermekek életét segíti, emellett pedig közösségi teret ad a vallásos nevelés számára.

Soltész Miklós ismertette: a pályázaton tíz határon túli szervezetet is nyert, összesen mintegy 190 millió forintot. A nyertes pályázatok között szerepel a kassai dóm, az érsekújvári katolikus templom és a csíksomlyói zarándokhely, amelynek felújítása minden magyar ember számára fontos - hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy négy évvel ezelõtt, amikor a második Orbán-kormány elkezdte mûködését, nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy felújítsák azokat az egyházi épületeket, amelyek korábban nem kaptak támogatást. Ezért a kormány rendkívüli és évente visszatérõ pályázatokkal igyekszik segíteni ezeknek az intézményeknek a megújulását. Idén összesen kétmilliárd forinttal támogatják a különbözõ egyházi intézményeket: iskolákat, egészségügyi és szociális intézményeket. Ezen felül ítéltek most oda összesen 1,3 milliárd forintnyi támogatást - mondta.

"Nem csak hitéleti támogatásról van szó" - hangsúlyozta az államtitkár -, hiszen ezek az intézmények nemcsak a hívõket szolgálják, hanem nem hívõ szegény, elesett embereket ápolnak, gyermekeket nevelnek, a belvárosi épületek megújítása pedig turisztikai szempontból is fontos.
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke hangsúlyozta: a Bem rakparton álló épületet, amelyben a szeretetszolgálat idõseket és hajléktalanokat ápol, négyszáz évvel ezelõtt építtették a Budára érkezõ Erzsébet-apácák. Az épületben a rend 1950-es feloszlatásáig szegény betegeket ápoltak. A rendszerváltozás idején a szeretetszolgálat vállalta ezt a szolgálatot, azóta gondozzák munkatársai azokat az embereket, "akik senkinek nem kellettek" - mondta.

Kozma Imre úgy fogalmazott: ez az épület sokaknak feltûnt, sokan szerették volna más célokra használni, de õ "makacsul ragaszkodott" az apácák örökségéhez, akik azt mondták, "amíg ez az épület áll, addig a szegény betegeket kell, hogy szolgálja".

A szeretetszolgálat elnöke hozzátette, hogy a vállalt küldetés során az épület belsejében igyekeztek emberekhez méltó körülményeket teremteni, a külsõ felújításra azonban egészen mostanáig nem volt lehetõségük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!