2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
TB-akták: Mi lesz a pályakezdõkkel?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-29 09:40:24
Biztos vagyok benne, hogy mindenki került már olyan helyzetbe, hogy egyszerûen sehova sem tartozott. Valahova már nem kötötte szál, a másik helyre pedig még nem.

Ilyesmit élt át az egyik családtagom, amikor orvoshoz került és a számítógép piros jelzése a tudtára adta: nincs társadalombiztosítása.

Nemrég fejezete be az iskolát az unokatestvérem, így már nem diák. Alig több, mint egy hónapja, hogy megszabadult „szellemi kötelezettségétõl” és papírral a kezében kopogtatott cégek, vállalatok ajtaján állást keresve. Nem talált munkát a mai napig, így még nem alkalmazott. Nem tanuló, nem munkaerõ: egyszerûen csak pályakezdõ. Ebbõl a kétes helyzetbõl adódott a bonyodalom, amikor betegen elment az orvoshoz.

A rendelõben kiderült, hogy nem rendelkezik „érvényes” társadalombiztosítással. Egy viszonylag új törvény ugyanis kiszûri a TB „potyautasait”, ami azt jelenti, hogy ha valakinek nincs jogviszonya oktatási intézménnyel, nincs állása, és nem részesül munkanélküli-segélyben, az rendezze magának a társadalombiztosítást, úgy ahogy akarja, de minél sürgõsebben. (Mindezt megteheti az illetékes adóhivatalon keresztül.)

Miután pedig figyelmeztették az orvosnál, hogy ez így nem lesz jó - és aláírta a papírt, hogy igenis tudomásul vette -, ugyanez a procedúra megismétlõdött a gyógyszertárban is. A rendszer jelezte, hogy õ egy „alattomos élõsködõ”, pedig csak arról van szó, hogy nehezebb munkát találni, mint ahogy azt gondolta.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ebben semmi sem jó. Csak valahogy a pályakezdõket elfelejtették. Azok, akik iskolából kerülnek ki, legtöbb esetben nem rendelkeznek még elõzetes munkaviszonnyal, így csak munkanélküli pályakezdõként vannak regisztrálva, nem jár a segély. Ezáltal sakk-matt az egészségügyi helyzetük, mert intézménnyel jogviszony nincs, de nem jogosultak munkanélküli-segélyre sem, az illetékes munkaügyi központ sem finanszírozza számukra a társadalombiztosítást.

Marad a „csináld magad!” része a dolgoknak. Így azt látom, hogy a pályakezdõk kiszorultak a peremre, valahogy elfelejtették megoldani a helyzetük. Az egészségügyi rendszerben sehova sem tartoznak, egyszerûen „potyautasok” önhibájukon kívül. Ugyanis, ha valaki foglalkoztatottból válik munkakeresõvé, amíg kapja a támogatást, van ideje megoldani a helyzetét, így egy ideig rendezett a biztosítása. Ebben az esetben nincs idõ, nincs türelem.

Azt pedig ismerjük el, hogy a legtöbb pályakezdõ nyáron „szabadul” és az „uborkaszezonnak” köszönhetõen – amikor mindenki éppen a szabadságát tölti valahol – nem a legkönnyebb villámgyorsan elhelyezkedni. Az egész „lóg a levegõben” és a kérdés továbbra is adott: mi lesz így a pályakezdõkkel?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!