2024. április 23. Kedd, Béla.
 
ÁNTSZ: 32 ezer nõnek kézbesítenek méhnyakrák-szûrésre szóló leveletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-13 09:36:15
A napokban közel 32 ezer nõnek küld méhnyakrák-szûrésre szóló levelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a névre szóló meghívót azoknak a 25 és 65 év közöttieknek postázzák, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és olyan településen élnek, ahol már elérhetõ a védõnõi méhnyakrák-szûrés.

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Országos Tisztifõorvosi Hivatal 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védõnõk bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szûrõvizsgálaton. A védõnõk egy képzést követõen önállóan végezhetnek méhnyakszûrést a védõnõi tanácsadókban. A program keretében elsõsorban olyan védõnõk jelentkezését várták, akik 5 ezer fõnél kisebb településen dolgoznak, így azok számára is helyben elérhetõvé válik a vizsgálat, akiknek korábban ezért távolabb kellett utazniuk.

Februártól újabb 154 védõnõ kapcsolódik be a programba, így országosan már 344 védõnõnél érhetõ el a szolgáltatás - írták.

A kiemelt projekt forrását részben a magyar kormány, részben az Európai Unió biztosítja az Európai Szociális Alapból, ennek révén a védõnõi vizsgálat lehetõsége mára az ország 534 településén vált elérhetõvé, és a következõ hónapokban ez a szám még tovább bõvül, megközelítve az ezret.

A most vizsgálatra hívott nõknek a lakóhely szerint illetékes területi védõnõvel kell idõpontot egyeztetni. A beavatkozás fájdalommentes, egyszerû vizsgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!