2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Liget lesz az erdõbõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-13 09:44:49
Mire a polgármesteri hivatal leállíttatta a munkát, már majdnem végeztek az aljnövényzet kivágásával.

Az érthetõ, hogy a Nagyerdõ parkerdei részérõl a tájidegen cserjéket, fákat kivágják, de itt sajnos õshonos bokroktól is megszabadultak. Ezzel megszûnt a Nagyerdei körút felõli védõsáv, amire az ottani élõvilágnak, például az énekesmadaraknak, szüksége lenne – állította Gyarmathy István, a Rónaõrzõ Természetvédelmi Egyesület titkára.

Nekilódult 150 szakképzetlen ember, és mindent, ami kisebb egy fánál, módszeresen kiirtottak a védett területrõl. Nem volt senki, aki meg tudta volna különböztetni a zöld juhart a mogyorótól, vagy a bodzától. Így gyakorlatilag az erdõ teljes cserjeszintjét eltüntették a közmunkások, a talajt is feldúlva gyökerek után kutatva. Az sem világos, hogy hány, az aljnövényzetben telelõ békát tapostak össze – fogalmazta meg aggályait a Napló Agóra fórumán Konyhás István, a Terepszemle Stúdió képviselõje. Arra emlékeztetett, hogy a parkerdõ csaknem egymilliárd forintba került felújításakor a Keviép cserjeirtásra is kapott megbízást.

– A parkerdõvel kapcsolatos fejetlenség egyik jele a védett növények és cserjék gondatlan kezelése. Minden lehetséges fórumon hangsúlyoztuk, hogy a Nagyerdõ megújulása kizárólag tudatos tervezés keretében történhet. Nem így lett – tette hozzá Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdõért Összefogás Közhasznú Egyesület elnöke. Mint írta, az sem elfogadható, hogy Debrecennek nincs fõkertésze.
Engedély nélkül

Környezetvédõk kiderítették, hogy a Dehusz Kft. szakhatósági engedély nélkül végezte a munkát. Pethe Tamás, a cég ügyvezetõ igazgatója erre úgy reagált, hogy engedélyt azért nem kértek, mert a feladat elvégzésére a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályától kaptak megbízást. A hivatal kedden azonnali hatállyal leállíttatta a parkerdõben folyó tevékenységet.

Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

A területen nem válogatás nélkül történt a növényzet ritkítása, hanem a kertészmérnöki végzettséggel rendelkezõ parkfenntartási ellenõrök folyamatos szakmai felügyelete és irányítása mellett. Azokat az egyedeket távolították el, amelyeket természetvédelmi szempontból indokoltnak tartottak. Így nem történt károkozás – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában.
A város elégedett

Azt írták, hogy a Keviép Kft. tavaly a szerzõdésében meghatározott módon, a terület 40 százalékán végzett aljzattisztítási munkálatokat. A kivitelezés minõségével elégedett volt a város. A Dehusz közmunkásai most a fejlesztési területen kívül esõ helyeken dolgoztak – tették hozzá.

A polgármesteri hivatal illetékes osztálya a tevékenység folytatását nem a védett természeti értékek pusztulása, vagy károsodása miatt, hanem az engedély megszerzéséig tiltotta meg. Utóbbi jelenleg zajlik – közölték.
Ligetet akarnak

Az illetékesek szerint a Nagyerdõ ezen része továbbra is park marad. Korábban lakossági fórumok alkalmával, valamint zöldszervezetekkel folytatott egyeztetéseken vetõdött fel az átláthatóbb, rendezettebb, szebb park igénye, nevezetesen, hogy ligetet szeretnének. A cserjeszintet õshonos fajokkal alakítanák ki.
Fõkertész érkezhet

Mint írták, a város forrásokat különít el a Nagyerdõ zöldterületének megújítása érdekében. Az elvégzendõ munkák célja a zöldterület fenntarthatóságának, átláthatóságának biztosítása, a kiszáradt, balesetveszélyes növényzet eltávolítása és a terület ligetes jellegének, botanikai változatosságának biztosítása. A cserjeszintet õshonos fajokkal alakítanák ki. Megtudtuk, a közgyûlés a decemberi ülésén teremtette meg a fõkertész alkalmazásának feltételeit. Az álláshely betöltésére a pályázati eljárás lefolytatását követõen, tavasszal kerül sor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!