2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Õk kaphatják vissza a szlovák állampolgárságotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-13 10:03:10
Februártól a pozsonyi Belügyminisztériumtól visszakaphatja szlovák állampolgárságát az, aki az úgynevezett Fico-féle állampolgársági törvény miatt elveszítette azt. Ezt egy miniszteri rendelet teszi lehetõvé. Az érintettek akkor igényelhetik vissza az állampolgárságukat, ha rendelkeznek bejelentett lakcímmel Szlovákiában, hogy visszakapják-e, az egyéni elbíráláson múlik.

Antol Gavel a német Bayern München kosárlabdázójáról a sportrajongók százezer szám töltik le a róla található internetes felvételeket. Egy európai kosárlabda szakmai portál szerint német-szlovák kettõs állampolgár, pontosabban csak az volt. Mivel felvette a németet, a Fico-féle állampolgársági törvény miatt elvesztette a szlovákot. Az ügy hatalmas botrányt kavart, ezért november végén - államérdekre hivatkozva - a pozsonyi belügyminisztérium visszaadta neki a szlovák állampolgárságát.

Az Olaszországban játszó Barbora Bobulová színésznõ is elvesztette szlovák állampolgárságát miután felvette az olaszt, vagyis a jogfosztásban nem tesz különbséget a Fico-törvény az egyszerû emberek és hírességek között.

A belügyi tárca egyik új rendelete szerint most visszaigényelhetik állampolgárságukat azok, akik a 2010-es jogszabály miatt elvesztették azt. Itt viszont már van megkülönböztetés. Csak azok adhatnak be kérelmet, akik például a másik ország állampolgárságának felvétele idején ott bejelentett lakcímmel rendelkeztek, vagyis a felvidéki magyarok nagy többsége nem élhet a kedvezménnyel. De államérdekre hivatkozva is kérhetõ a jogfosztás visszavonása. „Nagyjából 980-an vannak, akik azóta veszítették el az állampolgárságukat. Õk mindnyájan, ha visszaigénylik, a miniszter döntése értelmében visszakapják azt. Természetesen akkor, ha nem jelentenek biztonsági kockázatot az államra” - magyarázta a belügyi szóvivõ.

A Most-Híd parlamenti képviselõje szerint ez a módszer a totalitárius rendszerekre jellemzõ. Gál Gábor ugyanakkor azt ajánlja a felvidéki magyaroknak: próbálják visszakérni szlovák állampolgárságukat. „Ha ennek a miniszter nem tesz eleget, akkor van lehetõség bírósághoz folyamodni és, mi úgy látjuk, hogy még az Alkotmánybírósághoz is lehet fordulni” – mondta Gál Gábor, a Most-Híd képviselõje.

A 2011-ben szlovák állampolgárságától megfosztott Gubík László nem tartja jó megoldásnak a rendeletet. Szerinte a problémát csak az eredeti törvény módosítása tudná kezelni. „Ez a rendelet ez még csak a törvényt megelõzõ lépcsõ. Ezt a rendeletet valószínûleg követni fogja egy törvény. Nem kell egy új törvényt hozni, térjünk vissza az eredeti: 2010-es törvényhez. Mi már kimerítettünk tulajdonképpen minden jogorvoslati lehetõséget” – közölte Gubík László.

A Magyar Közösség Pártja szerint a miniszteri rendelet a Benes-dekrétumokat idézi. Közleményükben azt írják: Szlovákiának érdeke, hogy visszaadja a szlovák állampolgárságot azoknak, akik végleg el akarják hagyni az országot, de az nem, hogy szlovák állampolgárok maradjanak az országban született, ott élõ, dolgozó, adót fizetõ polgárai, ha azok magyarok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!