2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Hidegben a kocsibanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-16 10:00:19
A hidegben a megfelelõen kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetéshez.

Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipõ talpára, a kabát vastagságára, vagy épp a viselt kiegészítõkre, mielõtt a volán mögé ülnek. Az egyik biztosító vezetéstechnikai centrumának instruktora, Kovács Márton és egy divattervezõ, Kovács Adél ahhoz adnak hasznos tippeket, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.
A tökéletes cipõ

Kovács Márton elsõ számú tanácsa jellemzõen a hölgyeknek, hogy mindig legyen egy váltáscipõ az autóban, amely vékony talpú és könnyû viselet. Ha erre nincs lehetõség, akkor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy vezetés közben viseljünk lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipõt, amely engedi a láb finom mozgásait. Érdemes kerülni, vagy a vezetés idejére lecserélni a vastag talpú és magassarkú csizmákat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat.

Kovács Adél divattervezõ véleménye szerint az elegáns összeállításhoz bátran választhatunk sportos, lapos talpú lábbelit, tornacipõt, akár futócipõt.
Kabát mindenekelõtt

A vezetéstechnikai szakértõ szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, és arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettõ elvonhatja a figyelmet a vezetésrõl. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.


„Egészen változatos fazonú kabátokkal találkozhatunk az idei szezonban, de a legjellegzetesebbek az egészen hosszúra szabottak” – kezdi Kovács Adél. „Virágkorukat élik a tollal bélelt, vastagabb darabok, ezeket sokan a praktikuma miatt választanak. Egy jól megválasztott kabát rengeteget hozzáadhat hétköznapi megjelenésünkhöz, kis odafigyeléssel a reggeli készülõdésben pedig autós öltözékünket is biztonságossá tehetjük” – mondta Kovács Adél.
És a kiegészítõk

A különféle, fõként lazább karkötõket, órákat, nagyobb méretû gyûrûket, illetve a téli kesztyût mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofõr keze könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és hamar veszélyes helyzetbe kerülhet az utakon. A motor indítása elõtt érdemes az ékszereket és egyéb kiegészítõket levenni, hogy semmi ne akadályozza a biztonságos vezetést. Ha fázik a kezünk, érdemes egy vezetéshez tervezett bõrkesztyût vásárolni.

„A divatházak az idén is felülmúlták az elõzõ szezonok kiegészítõinek méretét. A nagy gyûrûk, vastag karkötõk, hosszú láncon lógó nyakláncok, robusztus órák uralják a hölgyek és az urak nyakát és kezét” – magyarázza Kovács Adél. „Emellett az elnagyolt kapucnik és usánkák is jelentõs teret kaptak, hiszen amellett, hogy praktikusak a hidegben, remekül feldobnak egy egyszerûbb összeállítást” – mondta a tervezõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!