2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Természetkárosítás a debreceni Nagyerdõben - vizsgálat és feljelentésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-16 10:12:46
Védett fajok élõhelyének károsítása miatt eljárást indított a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelõség (TIKTF), mert a debreceni Nagyerdõben kiirtották az aljnövényzetet - közölte a felügyelõség igazgatója szombaton az MTI-vel arra reagálva, hogy az ügyben a Párbeszéd Magyarországért (PM) természetkárosításért feljelentést tett. Ha beigazolódik a természetvédelmi törvény megsértése, nem marad el a felelõsségre vonás - reagált a debreceni polgármesteri hivatal a történtekre.

Szabó Rebekának, az ellenzéki párt elnökségi tagjának, szakpolitikusának szombati közleménye szerint "parkrekonstrukció címén, közel egymilliárd forint értékû uniós támogatással engedély nélkül dolgozó közmunkások irtották ki a védett debreceni Nagyerdõ aljnövényzetét".
"A barbár pusztítás a közmunkaprogram és a természetvédelmi hatósági rendszer csõdjét is megmutatja", ezért a PM-es politikus természetkárosításért feljelentést tesz, és írásbeli kérdéssel fordul Fazekas Sándor illetékes miniszterhez - olvasható a közleményben.
A PM álláspontja szerint a mintegy 150 közmunkás feladata a nem õshonos cserjék gyérítése lett volna, hozzáértés és megfelelõ szakmai irányítás híján azonban a cserjeszint összes növényét elpusztították, ráadásul az avart és a talaj felsõ rétegét is felforgatták, telelõ rovarok és kétéltûek sokaságát, madarak fészkelõhelyét megsemmisítve.

A védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetett volna dolgozni, ilyennel azonban a közmunkásokat foglalkoztató cég nem rendelkezett - szögezte le a PM közleménye.

Kelemen Béla, a TIKTF igazgatója erre reagáló közleményében kijelentette: a felügyelõség minden szükséges intézkedést megtett, amint tudomást szereztek az esetrõl.

"Azonnal értesítettük az önkormányzat jegyzõjét, mint helyi természetvédelmi hatóságot. A jegyzõ képviseletében az igazgatási osztály a tevékenységet azonnal betiltotta, a kivágott cserjéket elszállíttatja a helyszínrõl, hogy ne helyben darálják össze, és ezzel ne zavarják a fészkelni kezdõ madarakat" - írta az igazgató.

Beszámolt arról is, hogy felügyelõségük, a debreceni önkormányzat, a közmunkásokat foglalkoztató szervezet, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Terepszemle civil szervezet képviselõi a napokban helyszíni bejárást tartottak a Nagyerdõ érintett területén.

Az ügyben több eljárás is zajlik: a jegyzõ engedély nélküli tevékenység miatt jár el, a környezetvédelmi felügyelõség pedig védett fajok élõhelyének károsítása miatt indított eljárást. A vizsgálatba szakértõként bevonják a Hortobágyi Nemzeti Parkot a károkozás mértéke, illetve az önkormányzatot a károsodott terület pontos nagyságának megállapítása érdekében - ismertette Kelemen Béla.

A felügyelõség igazgatója megjegyezte: a jogszabályok értelmében ilyen esetben a bírság hektáronként maximum 200 ezer forint. A helyszíni szemlén védett faj elpusztítását nem tapasztalták.

"A polgármesteri hivatalban nem fog elmaradni a felelõsségre vonás és a személyi konzekvenciák levonása, ha valóban megtörtént a természetvédelmi szabályok durva megsértése" - reagált a történtekre közleményben a debreceni polgármesteri hivatal.
Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a Nagyerdõ parkerdei részében elvégzett munkálatok során megsértette-e bárki a természetvédelmi törvény rendelkezéseit, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelõség hatáskörébe tartozik.

A polgármesteri hivatal reményét fejezi ki, "hogy rövid idõn belül megállapítja a hatóság, hogy történt-e jogszabálysértés és szükséges-e bármilyen további intézkedést tenni. Ennek kiderítése az ügy valamennyi szereplõjének közös érdeke, ezért mi magunk is kérjük az állami környezetvédelmi hatóságot, hogy mindenre kiterjedõ, alapos és gyors vizsgálatával segítse munkánkat" - zárul a polgármesteri hivatal közleménye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!