2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NAPLÓ A MINDENNAPOKRÓL - Márton-napi lampionos felvonulásForrás: B. Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2009-11-15 13:47:32
Évek óta hallottam a hangulatos beszámolót a mezõberényi Márton-napi ünnepségrõl. A lampionos felvonulásról, a libazsíros kenyérrõl, és a német énekekrõl. Egy volt gimnáziumi osztálytársam él ott, tõle tudtam az eseményrõl. Az idén idõben üzent, és családommal együtt elmentünk a békési kisvárosba. Megérte.

November 13-án, pénteken, sok-sok ember gyülekezett a mezõberényi  Széchenyi István Német Nemzetiségi Tagóvoda  épülete elõtt. Gyerekek, felnõttek egyaránt. Szinte mindenki hozott valamilyen lampiont. Volt, aki sajátkészítésût, mások boltból vásároltat. Természetesen mi is vittünk magunkkal, hogy részt tudjunk venni a felvonuláson. Az óvoda ablaka, kerítése alkalomhoz illõen volt díszítve: libákkal, töklámpásokkal. A rendezõk liba alakú mézeskalácsokkal, ízletes teával és forralt borral kínálták a gyülekezõket. Aztán elindult a tömeg. Nem mindennapi látvány volt, amint többszáz, vagy talán ezer ember vonult lampionnal a kézben a mezõberényi utcákon. A helyiek és az átutazók is csodálattal nézték a lampionos felvonulást. A piaccsarnok volt a cél, ahol megtudhattuk a rendezvény múltját. Többek között azt, hogy 2002 óta a Mezõberényi Német Önkormányzat, a Mezõberény-Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola, a Német Hagyományápoló Egyesület, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a már említett német nemzetiségi tagóvoda évrõl évre megrendezik ezt a szép, hagyományõrzõ programot. Azt is megtudhattuk, hogy a rendezvény egyre több embert mozgat meg. A híre már túlnõtt Mezõberényen, így többen is érkeztek más településekrõl. A bevezetõ után az óvodások elõadták Szent Márton történetét, aki a 4. században fontos hittérítõ munkát végzett, és sokakon segített. A legenda szerint püspökké választásának hírére a libaólban bújt el, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Innen ered a Márton-naphoz kapcsolódó libakultusz. Az óvodások után az iskolások adtak elõ német nyelven egy mesét. A Márton-napi lampionos felvonulást libazsíros kenyér és forró tea közös fogyasztása zárta, ahol az ismerõsök találkozhattak, beszélgethettek. Többen is a másnapi Márton napi mulatságról beszélgettek, aminek helyszíne a Berény Szálló. Itt adják át Márton botját, van tombolahúzás, és természetesen tánc reggelig.

 

Valóban kellemes élmény volt nekünk, hajdú-bihariaknak, hogy résztvehettünk a békési település hangulatos, hagyományõrzõ programján. Javaslom, aki teheti, jövõre utazzon el Mezõberénybe, és ünnepelje Márton napját az ott élõkkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!