2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hány fok legyen a lakásban?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-29 12:45:51
A hõmérséklet nem az egyetlen tényezõ, ami meghatározza hõérzetünket, a páratartalom és a légmozgás sebessége is fontos szempont. Tévhit, hogy a gyerekeknek melegben kell lenni, a testüket kell csupán melegen tartani.

A hõmérséklet nem az egyetlen tényezõ, ami meghatározza hõérzetünket, a páratartalom és a légmozgás sebessége is fontos szempont – magyarázta Ádám Balázs, a DEOEC Népegészségügyi Kar Megelõzõ Orvostani Intézet munkatársa a Naplónak arra a kérdésére, fûtési szezonban milyen hõmérséklet ideális az emberi szervezetnek a lakásban.

– Az egészséges vagy még tolerálható maximum és minimum hõmérsékletek pontos meghatározása szinte lehetetlen, ezért a gyakorlatban az optimális értékek megadása az elfogadott, mely lakószobában 20-22 fok, a fürdõszobában valamivel magasabb, 22-24 fok, a konyhában pedig 18 fok.

Az extrém hõmérsékletek – azaz a túl meleg vagy túl hideg – tolerálásának képessége függ az életkortól, testalkattól, tápláltsági szinttõl, hidratáltsági foktól, fennálló megbetegedéstõl, mérgezéses állapottól (például alkoholos befolyásoltság), fizikai aktivitási szinttõl és az akklimatizációtól is – magyarázta a szakember.


Réteges öltözködés

– A debreceni bölcsõdékben fûtési szezonban 22 fok az állandó belsõ hõmérséklet, melyet alvási idõszakban szellõztetéssel valamivel 20 fok alá csökkentünk, miközben a gyermekek gondosan be vannak takarva – mondta Szele Barnáné, a DMJV Egyesített Bölcsõdei Intézmény vezetõje.

A Nagyerdei Óvodában 22-23 fokban játszanak és alszanak a kicsik, tudtuk meg Balla Györgynétõl, az intézmény vezetõjétõl, aki szerint tévhit az, hogy a kisgyermekek jobban fáznak, mint a felnõttek, csupán arról van szó, hogy a testük melegen tartására kell fokozottan odafigyelni, s ehhez nem a környeztet (például a lakást) kell felfûteni, sokkal inkább a réteges öltözködés a javasolt.
Amit a fogyasztó kér
– Számunkra az az ideális hõmérséklet, amit a fogyasztók többsége kér és elfogad, ez pedig 20-22 fok között van – magyarázta Kovács Zsolt, a Debreceni Hõszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója, aki elárulta azt is, hogy a cívisvárosban mindössze 9200 távfûtéses lakásban megoldott a helyiségenkénti fûtésszabályozás, azonban a belsõ falak rossz hõszigetelése miatt a hõmérséklet akkor sem csökken 17 fok alá egy 20-22 fokos lakás szobájában, ha ott a fûtést kikapcsolják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!