2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Alattomos szövõdményeket hoz az influenzaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 11:49:46
Olyan atípusos tüdõgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj - hívta fel a figyelmet a Ma reggelben a virológus szakember.

Tíz éve nem látott influenzajárvány tombol, ráadásul súlyosak a szövõdményei: legtöbbször olyan atípusos tüdõgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj: akár mellhártyagyulladás vagy tüdõtályog is - derült ki a Ma reggel összeállításából.

A baktérium kiváltotta atípusos tüdõgyulladás szövõdménye a vírus okozta influenzának - mondta el az M1 szerdai reggeli mûsorában Dr. Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ fõorvosa, aki úgy számol, most valahol a járvány közepén tartunk, azaz 4-6 hét még elõttünk van, de ilyenkorra általában már beindul egy jó „kooperáció” a vírusok és a baktériumok közt, ahogy ez a szövõdmény is ennek a következménye.

Gyakran az is megkaphatja egyébként az influenzát, aki be van oltva, mert a védõoltás feladata csak a súlyos szövõdmények megakadályozása - hangsúlyozta a szakember. Az influenza ellen ugyanis nem állítható elõ százszázalékos védettséget biztosító vakcina, mert a vírus nagyon változékony, és az orvostudomány csak lekövetni tudja ezeket a módosulásokat, a vakcinát mindig az elõzõ szezon tapasztalatai nyomán rakják össze. Az idei járvány egyébként nem szokatlanul agresszív, inkább az elmúlt két év volt az átlagnál alacsonyabb aktivitású – mondta a szakember.

Most majdnem annyi beteg van, mint a 2009-es világjárvány idején, amihez hozzájárulhat az is, hogy idénre jelentõsen megváltozott az egyik influenza A-vírus felszíni fehérjéje, emiatt viszonylag sokan, fõleg a gyermekek kaphatják el, és a fertõzés aztán a családra is átviszik. A súlyos szövõdmények, „intenzív osztályos” esetek is mostanában jelenhetnek meg – mondta a szakember, aki figyelmeztetett: leginkább az idõsek és a krónikus betegségekben szenvedõk vannak veszélyben, náluk ugyanis a hirtelen kialakult magas láz nagyon komoly gondot okozhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!