2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Sütõtök-receptek a levestõl a desszertigForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 12:31:43
A sütõtök látványa engem megnyugtat. Nem tudom miért, de így van: szeretem, ha a kamrában mindig van belõle néhány. A konyhában nagy hasznát veszem.

Sajnos az idén nem termett a kertünkben egy darab sem, így a piacról szerezzük be a szükséges mennyiséget. A téli zöldségfélék közül az egyik legolcsóbb, sok fajtája létezik és a levestõl a desszertig bármit elkészíthetünk belõle. Közép- és Dél-Amerikából indult hódító útjára, spanyol és portugál közvetítéssel került Európába, a krónikák szerint a 16. században.

A sütõtök sok cukrot, élelmi rostot, fehérjét, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Remek karotinoidforrás, A-, B-és C-vitamintartalma jótékonyan hat bõrünk, hajunk, körmünk, idegrendszerünk és immunrendszerünk állapotára. Gazdag kalciumban, magnéziumban és foszforban. A magjában található karotinok és C-vitamin antioxidánsként segítik a szabad gyökök megkötését, csökkentve ezzel a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. A tökmag béltisztítóként is hasznos, ún. „vértisztító” hatása is van. Ennek köszönhetõen reumatikus betegségek, köszvény ellen is hasznos. Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és a prosztatabetegségek kialakulásának megakadályozásában is fontos szerephez jut.

A sütõtökben elõforduló természetes gyümölcssavak és A-vitamin mindenféle bõrtípusra jótékony hatással vannak. Segítik az érzékeny, gyulladásra hajlamos bõr regenerálódását, kedvezõen hatnak a pattanásos bõrre, ezért fiatal kamaszok, serdülõk étrendjébe mindenképpen hasznos felvenni.

Krémleves

Kevés vajon üvegesre párolunk egy nagy fej vöröshagymát, majd rádobjuk a kockára vágott tököt, néhány percig együtt pirítjuk a hagymával. Ételízesítõ, bors, szerecsendió kerül rá, majd felöntjük zöldségalaplével, puhára fõzzük. Botmixerrel pépesítjük, behabarjuk tejföl és tej keverékével (vagy tejszínnel) és bõven meghintjük friss, apróra vágott petrezselyemmel, esetleg zsályával. Tálaláskor pirított kenyérkockákat kínálunk mellé, de fokhagymás vagy sajtos pirítóssal is nagyon finom. Amikor elõször készítettem, a tököt egyszerûen megfõztem. Aztán kipróbáltam és rájöttem, ha sütöm, sokkal aromásabb lesz a levesünk. Ilyenkor az elõre megsütött tököt tesszük a hagymára, a továbbiakban az eljárás ugyanaz.

Köretek

A legegyszerûbb, amikor a kockára darabolt tököt sóval, kakukkfûvel, borssal fûszerezve, néhány kocka vajjal betoljuk a forró sütõbe és megsütjük. Ha „bonyolítani” szeretnénk, akkor zeller-, burgonya-, répakockákat, esetleg almadarabokat is szórhatunk mellé, a fûszerezés és a többi eljárás ugyan az. Bármilyen húsételhez kiváló köretet kapunk! Az egyszerû burgonyapürét is feldobhatjuk, ha a kész püréhez megsütött, felkockázott tököt keverünk. Szép és finom.

Sütõtök csõben

A felkarikázott vagy kockákra vágott tököt egy tûzálló tálba szórjuk, karikára vágott hagymát, elõfõzött kelbimbót, vagy csíkokra vágott kelkáposztát adunk hozzá. Sûrû besamelmártást készítünk, szerecsendióval, borssal fûszerezzük és ráöntjük a zöldségekre. Bõven megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük. Ez önmagában is megállja a helyét, kitûnõ egytálétel, de aki szereti, kombinálhatja csirkemellel, pulykahússal.

Tésztaételek

A megsütött és ízlésünk fûszerezett tököt átpasszírozzuk és sós tésztának elkészített derelyébe vagy ravioliba töltjük. Szokásos módon kifõzzük, sajt- vagy kapormártást készítünk mellé. Ennél is egyszerûbb, ha kedvenc tésztánkat kifõzzük és elõzõleg megsütött, kockára aprított sütõtökhöz keverjük. Ízesítjük kevés sóval, borssal, kakukkfûvel és valamilyen aromás, könnyen olvadó sajttal tálaljuk. Lasagne és palacsinta töltésére is kiválóan alkalmas a sütõtök. Palacsintát például, hasonlóan a réteshez, tökös-mákos töltelékkel is elkészíthetjük.


Sütemények

Vezessük be az õszi szezont egy nagyon egyszerûen elkészíthetõ sütõtökös muffinnal. Ebbõl az adagból 12 darab sütit kapunk: 25 deka sült tököt, 15 deka barnacukorral, 15 deka liszttel, kevés sütõporral, 8 ml olajjal, 2 tojással, ízlés szerint fahéjjal, esetleg reszelt narancshéjjal alaposan kikeverünk és a mélyedésekbe elosztva, kb. 25 perc alatt készre sütjük. Levendulás porcukorral megszórva tálaljuk. (A liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval vagy mandulával.)

Töktorta az ámisoktól

25 deka margarint kikeverünk 23 deka barnacukorral és egyenként hozzáadunk 4 egész tojást. Habosra keverjük és fûszerezzük 2 teáskanál fahéjjal, 1 teáskanál szerecsendióval, 1 teáskanál szegfûborssal és 1 evõkanálnyi frissen reszelt gyömbérrel. Kerül még bele egy marék mazsola és pár csepp vanilíakivonat. (Ötlet: vanília rudat felhasítunk, de nem kaparjuk ki a magjait, hanem beletesszük egy üvegbe, felöntjük fehér rummal vagy jó minõségû vodkával és pár hét alatt elkészül a saját vanília kivonatunk.)

Közben egy másik tálban összekeverünk 50 deka megsült tököt 40 deka liszttel, 1 ½ teáskanál sütõporral és ugyanannyi szódabikarbónával. Elegyítjük a két keveréket, simára dolgozzuk és vajazott-lisztezett tepsiben vagy tortaformában tûpróbáig sütjük. Csak a kalóriák miatt: tálaláskor tejszínt adhatunk mellé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!