2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hat dolog, ami elképesztõen olcsó lettForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-17 13:00:33
Míg a világon minden drágul, addig a technikai felszerelések egyre olcsóbbá válnak.

Az elmúlt években nem volt észrevehetõ árcsökkenés, sõt, még inkább drágultak az árucikkek. Egyik ilyen termék például a kenyér. De a technika terén más a helyzet.

Komolyabban a témába a Bloomberg vetette bele magát és vizsgálta meg évekkel visszamenõleg az árakat. Az amerikai adatokon alapuló megállapításokban természetesen amerikai százalékok mutatkoznak meg, de a trendek világszerte hasonlóan alakultak.

1. Pc-k és kiegészítõk

A legfrissebb adatok nézve a számítógépek ára 1 év alatt közel 9 százalékot zuhant. 35 évig visszamenõleg az adatokat számolva a személyi számítógépek ára körülbelül 99,9 százalékkal lett kevesebb.

2. Szoftverek

A hardverekhez hasonlóan az áruk igencsak csökkent, mivel a szoftverek és programok egy részét már legálisan lehetek tölteni valamilyen weblapról. Az áruk 1980 óta 99,3 százalékkal lett kisebb.

3. Tévé

A tévék esetében már más a helyzet, a számítógépekkel szemben jobban tartják magukat. Egy átlagos tévét ma az 1980-as ár 3 százalékáért értékesítenek.

4. Tõzsdézés

A tõzsdézés költségeinek ára ma harmadannyi, mint 1980-ban volt. És hogy mi köze ennek a technológiához? Nos, a változás fõként az internet elterjedésével beinduló e-brókercégeknek köszönhetõ. De még ha a hetvenes évek mérsékelt tõzsdei érdeklõdésének idején érvényes árakkal hasonlítjuk össze, a változás akkor is észrevehetõ.

5. Fényképezõgépek

Manapság igen sokan mellõzik a fényképezõgépeket, mivel helyettük már az okos telefonnal is megoldható a képkészítés folyamata. De ha valaki mégis a fotóspályát választaná, azoknak az 1990 és 2000 közötti árakhoz képest 75 százalékkal olcsóbban tudhatnak fényképezõgéphez jutni.

6. Mobilszolgáltatás

Ahogy a mobiltelefonok terjednek, úgy csökkenek a telefonszámlák is. Az 1990-es évek óta ugyanannyi sms-ért és hívásért feleannyit fizetünk. Bár a Bloomberg százalékait hangsúlyozottan amerikai adatok alapján számolták ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!