2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Véget ér a transzzsírsavak korszakaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-18 11:12:53
A növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre.

A hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható minden egyes élelmiszernek meg kell felelnie a transz­zsírsavtartalmat korlátozó rendelet elõírásainak február 18-tól, lejár a türelmi idõ. Az egy évvel ezelõtt életbe lépett rendelet pozitív hatása már érezhetõ: csökkent az egészségügyi kockázatot jelentõ élelmiszerek száma. Mindennek eredményeként akár 3–6 ezerrel eshet vissza a szív- és érrendszeri betegségekbõl eredõ halálozás Magyarországon – adta hírül az ÁNTSZ.

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak (TFA) rendkívül ártalmasak az egészségre. Bizonyított tény, hogy kedvezõtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Így növelik az úgynevezett LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet, és további tényezõkre is negatívan hatnak, melyek összességében fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is. A jelentõs kockázatot jól tükrözi, hogy már 5 g/nap transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetõségét. Azaz a telített zsírsavakhoz viszonyítva is grammonként ötször nagyobb kockázattal számolhatunk – olvasható a közleményben.

 

Kekszek, nápolyik

A rendelet elõírásait az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laboratóriumi vizsgálatai alapozták meg. Az intézet 2009 óta folyamatosan vizsgálja akkreditált módszerrel a hazai kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek TFA-tartalmát, melynek célja, hogy a lakossági táplálkozási vizsgálatok eredményeivel összevetve becsülje az abból eredõ egészségügyi kockázat mértékét és ennek alapján – a nemzetközi adatok és gyakorlatok figyelembevételével – javaslatot tegyen a szükséges intézkedésekre. A megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a TFA-mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket, sõt a minták egy részében annak ötszörösét is elérte. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízû termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elõ. Ennek alapján a becsült lakossági bevitel átlagos fogyasztást feltételezve 6,8 gramm, de nagyfogyasztók esetében 50(!) gramm is lehetett. Nemzetközi viszonylatban hazánk azon öt uniós ország közé tartozik, ahol rendeleti korlátozás van érvényben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb, 2015–2020-ra vonatkozó Európai Táplálkozási Cselekvési Tervében transz­zsírsavmentes Európát tûzött ki célul. A magyarországi szabályozás már megfelel ennek az elvárásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!