2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Regisztrációs számot kapnak az élelmiszer-értékesítõ automatákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 09:51:51
Összesen 625 étel- és ital-automatát jelentettek be múlt péntekig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV); a bejelentést március 31-éig minden üzemeltetõnek meg kell tennie, a berendezések regisztrációs számot kapnak - közölte a NAV kedden az MTI megkeresésére.

Az elmúlt évek ellenõrzési tapasztalatai szerint a kezelõszemélyzet nélkül, automatákon keresztüli értékesítések, szolgáltatások bevételének igen jelentõs része után a kereskedõk nem fizetnek adót - emelte ki írásos válaszában az adóhatóság.

A NAV szerint az üzemeltetõk szándékos bevétel-eltitkolását jelentõsen megkönnyítette a korábbi alulszabályozottság. Az automatákat nem kellett regisztrálni, engedélyeztetni, így ezekrõl az adóhivatalnak semmilyen forrásból nem volt hiteles információja. Nem volt adat az automaták számáról, típusáról és azok mûködésérõl.

Az automatából történõ értékesítést csak az illetékes kereskedelmi hatósághoz kellett bejelenteni, így semmilyen adóhivatali kontroll nem volt az automaták használata fölött.
Az automaták általában nem rendelkeznek a megfelelõ azonosításhoz szükséges jelzésekkel, ami az üzemeltetõ azonosítását is megnehezíti. Bár a kereskedelmi szabályok értelmében az automatán fel kell tüntetni a kereskedõ nevét és székhelyét, ezt a minimális követelményt is csak kevesen tartják be - közölte a NAV.

Az adóhivatal válaszában kitért arra is: a kihelyezett automaták jelentõs részének az erre vonatkozó elõírás hiányában nincs semmilyen számláló-berendezése, ami hitelesen rögzítené az automata forgalmát. Hiába van egyes típusokban pénzszámláló vagy adagszámláló egység, ezek bármikor nullázhatók, törölhetõk, így nem alkalmasak a valós bevételek rögzítésére és ellenõrzésére. Az üzemeltetõk jellemzõen nem vezetnek teljes körû és naprakész nyilvántartást a forgalomról, nyilvántartásaik és szabályzataik hiányosak.

A berendezések bejelentése igazgatási szolgáltatási díjjal jár, ami 30 ezer forint automatánként. Azok az adózók, akik január 1-jén automata berendezést üzemeltetnek és március 31-éig bejelentést tesznek, díjfizetési kötelezettségüknek két részletben tehetnek eleget. Az elsõ részlet 3000 forint és a bejelentés idõpontjáig kell megfizetni, a 27 ezer forintos második részletet pedig december 31-éig.

Február 13-áig 4,4 millió forint folyt be a bejelentéshez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj címén - közölte a NAV.

A magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedõ mulasztási bírsággal sújtható, ha bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki - áll a NAV tájékoztatásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!