2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Továbbra is elutasítja a kéményseprõk ipartestülete a tervezett törvénymódosítástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 09:58:17
A Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestületének (MKOI) múlt pénteki közgyûlése megerõsítette, hogy továbbra is teljes mértékben elutasítják a kéményseprõ-ipari közszolgáltatást érintõ törvénymódosításról szóló elõterjesztést - közölte a szervezet kedden.

A MKOI ismét hangsúlyozta, hogy szakmai szempontból elfogadhatatlan, mûködésképtelen modellt vázol fel a kéményseprõ-ipari tevékenységrõl, valamint a tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó elõterjesztés. Az ipartestület továbbra is úgy látja, hogy a javaslat alapvetõ szakmai szabályokat nem vesz figyelembe.

Az MKOI tagságának munkavállalói között készített anonim felmérés szerint a jelenlegi kéményseprõ-állomány 75 százaléka hagyná el a pályát, ha a tervezett módosítások szerint a kéményellenõrzés átkerülne a katasztrófavédelemhez. Mindez azt jelenti, hogy a jelentõs szakemberhiány miatt a közszolgáltatás biztonságos ellátása nem lesz garantált - fogalmaznak a közleményben.

A szervezet elutasítja a Belügyminisztériumnak azt a tervezetét is, amely szerint a jelenleg 800 órás kéményseprõ-képzést 300 órára csökkentenék. Az ipartestület álláspontja szerint beláthatatlan következménye lesz, ha a csökkentett idejû és tartalmú képzéssel átképzett, szakmai tapasztalattal nem rendelkezõ közmunkások fogják ellátni az egyik legfontosabb élet-, vagyon- és tûzvédelmi közszolgáltatást.

A testület továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenõrzés díjmentessé tételérõl, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról egy megvalósítható, mûködõképes modell kidolgozása érdekében - hangsúlyozzák a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!