2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Változások a boltok polcainForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 10:50:23
Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Az egy éve életbe lépett rendelet az utolsó fázisához érkezett, szerdától azok a termékek sem maradhatnak, amelyek a rendelet hatálybalépésekor polcon voltak és egyéves moratórium vonatkozott rájuk. Ilyenek azok a vajas sütemények és csokoládépótló élelmiszerek, amelyek hidrogénezett növényi zsírokat tartalmaznak és bizonyítottan több megbetegedésért felelõsek - közölte Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje az M1 Ma reggel címû keddi mûsorában.

A rendelet hatálybalépése óta körülbelül 250 terméken végeztek el transzzsírsavtartalom-vizsgálatot, 10 esetben találtak kifogásolni valót, ezeknek a nápolyiknak, mûcsokoládéknak és linzereknek mostantól teljesen biztonságosnak kell lenniük – hangoztatta.

Az állati eredetû zsírokban természetesen elõforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás. A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.

Az Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi közleménye szerint a megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a transzzsírsav mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket, sõt a minták egy részében az ötszörösét is elérte.

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak különösen ártalmasak az egészségre, kedvezõtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának. A komoly veszélyt jól tükrözi, hogy már napi 5 gramm transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!