2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem közösködnek MezõsassalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 11:16:31
A piacon folytatódik az újfalui városrehabilitáció ez évi üteme.

A legutóbbi képviselõ-testületi ülésen a polgármesteri hivatal eddigi 54,5 fõs dolgozói létszámát 50-re csökkentették. Arról már tavaly decemberben döntöttek, hogy megszüntetik a Mezõsassal közös hivatalt, emiatt kerülhetett sor a létszámcsökkentésre. Ennek elõzménye, hogy a kis település apparátusa 2011. július 1-tõl került át a Mezõsas-Mezõpeterd körjegyzõségtõl a berettyóújfalui polgármesteri hivatalhoz, majd 2013. márciusától a Berettyóújfalui Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A tavaly év végi különválás után a dolgozók közül ketten megüresedõ helyeken maradhattak Berettyóújfaluban, ketten a Körösszegapáti Közös Önkormányzati Hivatalhoz kerültek, egy dolgozót pedig felmentettek a jogviszonyából.
Csaknem ezer közmunkás

Ugyancsak a január végi ülésen számolt be Muraközi István polgármester a hivatal elõzõ évi tevékenységérõl. A közfoglalkoztatásról elmondta, 2014-ben összesen 810 embert alkalmaztak, Mezõsason pedig 130-at. Miután a közös önkormányzati hivatal látta el a kistérségi start-közmunkaprogram teljes adminisztrációját is, abban 339 közmunkás foglalkoztatási ügyeit, illetményük számfejtését és bérfizetését végezték el.

Építéshatósági tevékenységük körébe – az ország egyik legnagyobb körzetként – 25 település tartozott az illetékességi területükhöz: Ártánd, Bakonszeg, Bedõ, Berettyóújfalu, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Bojt, Csökmõ, Darvas, Furta, Gáborján, Hencida, Komádi, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezõpeterd, Mezõsas, Nagykereki, Szentpéterszeg, Told, Újiráz, Zsáka, Váncsod és Vekerd.

Ami az adóbevételeket illeti: miután 2013-tõl a gépjármûadó 60 százaléka már a központi költségvetést növeli, Berettyóújfaluban a 4493 adózó befizetésébõl befolyt 120 millió forintból 48 millió, Mezõsason a 132 adózó 1,6 millió forintjából 651 ezer forint maradt az önkormányzatnál. Az iparûzési adóból, melynek mértéke Berettyóújfaluban az adóalap 1,8 százaléka volt, 422 millió forint folyt be 1668 bevallás feldolgozását követõen. Mezõsason az adóalap 1,4 százalékát kellett ebben az adónemben 51 adózónak befizetnie, ami 3,4 millió forinttal gyarapította a költségvetést. A magánszemélyek kommunális adóját csak Mezõsason vetették ki, ott az adó mértéke lakóházra 3 ezer, telekre ezer forint volt egy évre, és ebbõl 291 adózótól 820 ezer forintot szedtek be.
Ivóvízhálózat-fejlesztés

A polgármester beszámolt a már részben megvalósult és idén folytatódó, illetve tervezett pályázatokról is. Eszerint a Berettyóújfalu és Fugyivásárhely úthálózata fejlesztését célzó közös uniós programban fennmaradó költségekre kiegészítõ pályázatot nyújthattak be a továbbfejlesztése érdekében. A megpályázható 400 euróból Berettyóújfaluban a Tóhát utcát szeretnék leaszfaltozni az idei év elsõ felében. A városközpont-rehabilitáció idei fejezete a piac rekonstrukciója lesz, amely révén az eladói pavilonokat sátorszerkezettel fedik le, valamint a piac egy részét térkõ burkolattal látják el. A projekt elsõ üteméhez hasonlóan idén is együttmûködik a város a Berettyóújfalui Református Egyházközséggel, a templom toronysisakját újítják fel és utólagos falszigetelést kap az épület.

Muraközi István elmondta, a város ivóvízhálózatának a fejlesztésére benyújtott pályázat ebben a ciklusban forráshiány miatt nem kapott támogatást, de egy tavalyi kormányhatározat szerint az új ciklusban más prioritás mentén 755 millió 662 ezer forint támogatással megvalósulhat.

A képviselõ-testület döntött arról is, hogy 25 millió forintért eladja a Morotva ligetben lévõ 2 ezer négyzetméteres ingatlanját a Morotva Egyesületnek, amely már szinte teljesen beépítette különbözõ kulturális- szabadidõs- és sportlétesítményekkel a területet. Még egy szálloda létrehozása szerepel a tervekben, amivel teljes lesz annak a központnak a kialakítása, amely nemcsak a városrész, hanem egész Berettyóújfalu lakosságának az igényeit kiszolgálhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!