2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Elindul a nemzeti közmûszolgáltató márciusbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-20 08:53:04
Elindul az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt. márciusban, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétõl függ, amely március végére várható - jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelõs államtitkár elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt héten benyújtotta a cégbírósághoz azokat a dokumentumokat, amelyek a közmûszolgáltató bejegyzéséhez szükségesek.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást, a Fõgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik - közölte az államtitkár.
Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón bemutatta a nemzeti közmûszolgáltató vezérigazgatóját, Horváth Péter Jánost, aki eddig az MVM Magyar Villamos Mûvek gázüzletágának vezetõje volt.

Az államtitkár felidézte, hogy 2014 augusztusában született a kormányhatározat az elsõ nemzeti közmûszolgáltató cég létrehozásáról.

A Miniszterelnökség a napokban kiadta a Magyar Fejlesztési Banknak azt az alapítói határozatát, amely a nemzeti közmûszolgáltató létrehozásáról szól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ pedig meghatalmazta a bankot, hogy eljárhasson az állam nevében a cégalapításnál - mondta el.

Így hivatalosan is megkezdi tevékenységét az a társaság, amely az állami közmûszolgáltatás egységes és központi irányításáért felel - közölte Németh Lászlóné.

A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közmûszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhõ területén. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedõ bekapcsolását a szolgáltatási láncba.

Folyamatban van az állami tulajdonú Fõgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintûre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetõvé válik a fogyasztók számára - mondta.

Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Fõgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg. Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerzõdni kívánó ügyfeleket.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedõ nyújtotta lehetõségek kihasználása ésszerû együttmûködést tesz lehetõvé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít.

A késõbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közmûszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.

Németh Lászlóné kiemelte: a nonprofit alapon mûködõ nemzeti közszolgáltatás azt jelenti, hogy nem profitérdekeltségbõl tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitûzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél.

Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem elõtt, a takarékos mûködésbõl és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetõségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bõvítésre fordítják majd - hangsúlyozta az államtitkár.

Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közmûszolgáltató - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsõben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közmûszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplõjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

A harmadik a távhõszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplõk elõtt.

A nemzeti közmûszolgáltató a következõ 2-3 évben fogja elnyerni azt a mûködési formát és azt az üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot - összegezte az államtitkár.

Horváth Péter János, az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdõdik a hazai közmûszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethetõ szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdõdött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdõdött a megvalósítás fázisa - hangsúlyozta.

A vezérigazgató ismertette: korábban több mint 20 évig dolgozott a Mol Csoportnál különbözõ vezetõ beosztásokban, 2010-tõl az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt 20 hónapban az MVM Magyar Villamos Mûvek gázüzletágának vezetõje volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!