2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Stagnált az államadósság mértéke tavalyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-20 09:09:29
A növekedésbarát gazdaságpolitika és a tartósan fegyelmezett fiskális politika eredményeként sikerült fékezni - reagált a szaktárca az MNB kedden közzétett jelentésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a növekedésbarát gazdaságpolitika és a tartósan fegyelmezett fiskális politika eredményeként állt meg az államadósság-ráta emelkedése. A szaktárca a Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett jelentésére reagálva kifejtette: a stabilitásorientált pénzügypolitika által csökkentek az adósság finanszírozási költségei. Hozzátették: a gazdaságpolitika eredménye, hogy Magyarországgal szemben 2013 júniusában - 9 év után - megszûnt az uniós túlzottdeficit-eljárás.

A közlemény tájékoztat, hogy 2002 és 2010 között az államadósság évente átlagosan 3,2 százalékpontot emelkedett, az elmúlt négy évben, 2014 végére, 80,9 százalékról 3,6 százalékponttal, 77,3 százalékra mérséklõdött. A jelentés szerint a belföldiek kezében lévõ állampapírok aránya a 2013. évi 46 százalékról 48 százalékra emelkedett, amelyen belül 10 százalékra növekedett a lakosság részesedése az adósság finanszírozásában. A befektetõk növekvõ bizalmát mutatja, hogy 2010 óta a rövid hozamok az 5 százalék fölötti szintrõl 1,6 százalék közelébe, a hosszú hozamok pedig a 7 százalék fölötti szintrõl 3 százalék közelébe csökkentek.

Az NGM szerint a konszolidált bruttó (maastrichti) adósságráta csökkentését tavaly év végén a nemzetközi gazdasági környezet nehezítette, valamint az államháztartási egyenlegen és a gazdasági növekedésen túl a forint árfolyamának kedvezõtlen mozgása befolyásolta érdemben. A geopolitikai események - az orosz-ukrán konfliktus - hatására a forint 2014 utolsó heteiben jelentõsen gyengült az euróval szemben, a 2013. december 31-i árfolyamhoz képest 18 forinttal gyengébb jegyzés önmagában 2 százalékpontos emelkedést okozott az adósságrátában.

A minisztérium úgy véli, hogy az adósság szerkezetében pozitív folyamat a devizaarány további folyamatos csökkentése és arra számít, hogy az idén tovább mérséklõdik a devizában jegyzett adósság aránya: mivel nem várható piaci devizakötvény-kibocsátás a nemzetközi piacokon, a lejáró kötvényeket forintból finanszírozzák.

Nem változott a GDP-arányos államadósság 2014-ben

Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a GDP 77,3 százaléka volt 2014 végén, éppen megegyezett az egy évvel korábbival. Az adósság összege 24 521 milliárd forint volt, 1436 milliárddal több, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a pénzügyi számlák elõzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A negyedik negyedévben a GDP arányában 3,0 százalékponttal, értékben 597 milliárd forinttal csökkent az államadósság 739 milliárd forint hiteltörlesztés miatt, miközben 142 milliárddal nõtt a forint gyengülése miatt. (A negyedik negyedévben a forint 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben.) Az államadósság a múlt év közepén 82,9 százalékon tetõzött, amikor 25 935 milliárd forintot tett ki.

A nettó államadósság 23 207 milliárd forint volt és a GDP 73,1 százalékának megfelelõ összeget tett ki a múlt év végén, 0,3 százalékponttal nõtt az utolsó negyedévben.

A pénzügyi számlák elõzetes adatai szerint az államháztartás tavalyi hiánya 692 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka volt. A negyedik negyedévben a hiány 127 milliárd forintot tett ki, ami az idõszakra esõ GDP 1,5 százaléka volt.

A háztartások 2014-ben 1882 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amibõl 551 milliárd forint a negyedik negyedévre jutott. A GDP arányában ez 5,9, illetve 6,4 százaléknak felel meg.

Az MNB megjegyezte, hogy a negyedik negyedévre vonatkozó adathoz a saját GDP-becslését használta.

A Központi Statisztikai Hivatal március 6-án közli elõször a 2014 negyedik negyedévi nominális GDP adatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!