2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nappal süt, éjjel fagyForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-20 11:01:33
Egyre nyugodtabb, alapvetõen száraz, de azért télies hõmérsékletû idõjárásban volt részünk. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Az idõszak elsõ felét még ciklonok, és az azokhoz tartozó frontok határozták meg térségünkben, s ezek csapadékzónáiból sokfelé fordult elõ kisebb mennyiségû csapadék is.
Sok napsütés

A csapadék eleinte még hó formájában hullott, majd egyre többfelé jelent meg a hódara, ónos szitálás, havas esõ, esõ. Egy-két napon néhány centiméteres hótakaró is kialakult Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb részén, majd az enyhébbre forduló nappaloknak köszönhetõen ez a vékony hóréteg nagyon hamar elolvadt. A hét csapadékösszege a két megye döntõ hányadán nem érte el az idõszakra jellemzõ normál értéket, általában mindössze 0,5-2 millimétert mérhettünk. A kezdeti változékony, jobbára felhõs, borult nappalokat a hét második felére egyre nagyobb területen napos, száraz, csendes idõ váltotta. A leszálló, szárító légáramlások hatására gyorsan csökkent a felhõzet, sokat sütött a nap, az évszakos átlagnál 30-50 százalékkal magasabban alakult a napfényes órák száma. A kevesebb felhõ alacsonyabb légnedvességgel járt együtt, ennek következtében erõsödött a napi hõingás. Éjszakánként közepesen erõs fagyok voltak jellemzõk mínusz 2 – mínusz 7 fokos értékekkel, míg a nappali csúcshõmérséklet már 6-11 °C közé emelkedett az egyre magasabb napállás és a derült idõ hatására. A leghidegebbet 13-án, Ibrány környékén mértük -7,8 fokkal, a legmagasabb hõmérsékletet pedig 14-én, Tépe térségében, ott kereken 12,0 fokig kúszott a hõmérõ higanyszála a kora délutáni órákra.
Emelkedett

A napi középhõmérséklet a kezdeti gyengén negatív értékekrõl fokozatosan 0-+2 fokig emelkedett, mely kis mértékben elmarad a sokéves átlagtól. Szorosan követte ezt az 5 centiméter mélyen mért talajhõmérséklet is: eleinte 0 – -0,5 °C között ingadozott, majd mind többfelé emelkedett +2 fok közelébe. A fokozódó hõingás és a fagy és az olvadás mindennapos váltakozása nem csak az élõ szervezeteket teszi próbára, de számottevõ mértékben hozzájárul a talajrögök természetes felaprózódásához. Ennek különösen abban az esetben van jelentõs, kedvezõ hatása, amennyiben az õszi talajmunkákat a túl száraz, vagy túl nedves talajviszonyok miatt csak rossz minõségben sikerült elvégezni. Így habár a talaj nedvességkészlete az elmúlt héten nem gyarapodott, a kialakult napos száraz idõ több szempontból is kedvezett a mezõgazdaságnak: nem csak az aktuális növényvédelmi-, talaj- és egyéb munkákhoz biztosított optimális körülményeket, de az aprómorzsás, levegõs talajszerkezet kialakításához is hathatós segítséget nyújtott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!