2024. április 24. Szerda, György.
 
Jelentõsen csökkent a hulladék mennyisége MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-21 10:35:15
Jelentõsen kevesebb hulladék keletkezik az utóbbi években Magyarországon, 2000-ben az éves mennyiség még 40 millió tonnára rúgott, 2014-ben azonban már csak 17,4 millió tonna volt - ismertette a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai fórumon.

V. Németh Zsolt a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) által szervezett tanácskozáson elmondta, nagy fejlõdés tapasztalható a magyar hulladékgazdálkodás területén az elmúlt idõszakban, amióta a fenntarthatóság követelményét állították elõtérbe.

Kiemelte: a kiszámítható, jól mûködõ, hatékony, a szolidaritás elvén mûködõ hulladékgazdálkodás megvalósítása a cél, a társadalmi, gazdasági és környezeti igények összehangolásával.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a szelektív hulladékgyûjtéssel a kilencvenes évek közepén próbálkoztak, ma pedig már 9700 ilyen sziget mûködik az országban.
Ismertetése szerint a települési hulladék mennyisége az 1990. évi mintegy 5 millió tonnáról 2013-ra 3,7 millió tonnára mérséklõdött. Hozzátette: ezen a területen folyamatosan csökken a lerakással ártalmatlanított hulladék aránya, 2000-ben még 83 százalék volt, 2013-ban pedig már 65 százalék. Ezzel párhuzamosan nõtt az anyagában hasznosított és az energetikai hasznosítás aránya.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet, hogy az Alaptörvény értelmében "Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez", a környezetvédelmi törvény pedig mindenkit a környezet használatának helyes módjára - az elõvigyázatosságra, a megelõzésre és a környezet megóvására - ösztönöz a felelõsségvállalás - a szennyezõ fizet - elvének érvényesítésével.

A hulladék-keretirányelvre utalva hangsúlyozta: fontos célkitûzés, hogy a papír-, a fém-, a mûanyag- és az üveghulladék hasznosítása 2020-ra a jelenlegi 39 százalékos arányról 50 százalékra növekedjen. Cél az is, hogy a lerakókba kerülõ szerves anyag mennyisége mérséklõdjön, és jövõre elérje a 820 ezer tonnát. Ezt az államtitkár teljesíthetõnek ítélte.

Jelezte: a modern hulladékgazdálkodásban a hulladékra mint erõforrásra tekintenek, ezzel a hulladék lehetõ legkisebb mennyisége kerüljön csak a lerakókba. Ugyanakkor a hulladékgazdálkodásnak a szolidaritás elvén mûködõ közszolgáltatásnak kell lennie - hívta fel a figyelmet. Ehhez a követelményhez kell igazítani a közszolgáltatók helyzetét, mûködését - jelezte az államtitkár.

Megemlítette: a hulladékgazdálkodás finanszírozására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs, továbbá a Terület- és Településfejlesztési, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokból jutnak források. A hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztésekre például 118 milliárd forintot szánnak - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!