2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Eltûnhetnek a hazai csirkék a boltok polcairól?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-17 09:32:54
Tíz különbözõ helyen vásárolt csirkébõl hétben mutatták ki a szalmonellát.

Jövõ decemberben eltûnhetnek a hazai csirkék a boltok polcairól?


Tíz különbözõ helyen vásárolt csirkébõl hétben mutatták ki a szalmonellát - így végzõdött a Baromfi Termék Tanács nyilvános szalmonellatesztje. Jövõ decembertõl pedig az Európai Unióban kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben semmilyen szalmonella-baktérium nem mutatható ki.

Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint Magyarország jelentõs késésben van az Európai Unió más tagállamaihoz képest: míg a legtöbb uniós országban a baromfiállomány 5-25 százalékát érinti a szalmonella, addig itthon a csirkék többsége szalmonellás lehet. Jövõ december 12-tõl azonban az Európai Unióban kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben semmilyen szalmonella-baktérium nem mutatható ki. A baromfitenyésztõk érdekképviseletének vezetõje arra figyelmeztetett: ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltûnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export, súlyos gazdasági károkat okozhat a készületlenül bekövetkezõ korlátozás.

Bárány László szerint alapvetõ változásokra van szükség: radikálisan csökkenteni kell a szalmonella jelenlétét, a jelenleg csak 4-5 nap alatt kimutatni képes tesztek átfutási idejét és hatékonyan kell felhasználni a mentesítésre szánt uniós és kormányzati forrásokat. Ezek egyébként egyharmad-egyharmad arányban fedezik az eljárás költségeit - a harmadik harmadot a tenyésztõk vállalták kifizetni.

A szalmonella-baktériumnak 11 jellegzetes faja és számos alfaja ismert - emberben és állatban egyaránt elõfordulhat. A szalmonella-baktérium nagyon ellenálló: a tojásban a kórokozó több hónapig, a tejben 2-3 napig, a tejcsokoládéban akár másfél évig, a csapvízben négy hónapig, a baromfiban - még -21 fokon tárolva is - egy évnél hosszabb ideig képes "elélni". Szalmonellafertõzésre lehet gyanakodni, ha a hasmenéses tüneteket láz is kíséri, a leginkább veszélyeztetettek az ötévesnél fiatalabbak és a hatvanévesnél idõsebbek. A szalmonellafertõzést az emberek általában valamilyen állati eredetû élelmiszerrel - nyers tojással, hússal - való érintkezés után észlelik. Megfelelõ hõkezelés - fõzés, sütés - után a szalmonella-baktérium elpusztul, így a kórokozó legtöbbször nem közvetlenül a szennyezett hús elfogyasztásával, hanem közvetett úton kerül az ember szervezetébe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!