2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezért a jövõben még nagy árat fizetünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-21 12:58:04
A növekvõ világnépesség és a javuló fizetõképesség az élelmiszerek drágulását okozhatja.

A mezõgazdaság és az élelmiszer-termelés felértékelõdésére utaló várakozások arra ösztönözték a gazdákat, hogy világszerte növeljék termelésüket. Ennek viszont mára az lett a következménye, hogy a felvásárlási árak estek, miközben hosszabb távon valóban árnövelõ felértékelõdésre kell felkészülni a növekvõ világnépesség és a javuló fizetõképesség miatt.
Többet termelni

A Takarékbank Agrár Központja úgy látja, hogy miközben hosszú távon a mezõgazdaság, az élelmiszer-termelés felértékelõdése várható, éppen az ezzel kapcsolatos várakozások – a korábbi évek magas árai – világszerte a termelés növelésére ösztönözték a gazdákat. Arra számítanak, hogy a csökkenõ ártrend az év elsõ felében nem fog megfordulni. Miközben a KSH mezõgazdasági árindexe szerint az agrárárak immár másfél éve jelentõs mértékben és tartósan csökkenek, sok helyütt a mezõgazdaság és az élelmiszer-termelés gyors ütemû globális felértékelésérõl hallunk.
Le vagy fel?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy most fel- vagy leértékelõdik-e a mezõgazdaság? A növekvõ népesség és a javuló fizetõképesség miatt a mezõgazdaság globálisan valóban felértékelõdik, de ezt inkább hosszú távon lehet értelmezni. Az élelmiszerek iránti mennyiségi és minõségi igény bõvülése mellett az elérhetõségi, elosztási problémák állandósulása is e felértékelõdést segíti. Az árak napjainkban érzékelhetõ esése viszont a termelés, a készletek emelkedése miatt történik, és összefügg azzal is, hogy a befektetési piacok jó teljesítményt mutatnak, így a kockázati tõke nem menekül az agrártermékekbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!