2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Van, aki már öt éve közhasznúForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-21 14:02:51
Ettõl az évtõl új módi járja: hosszabb közmunka-programok, némileg több pénzért.

Ettõl az évtõl a közmunkások akár egész évben dolgozhatnak, ráadásul a munkájukért az eddiginél kicsit több pénz üti a markukat. A teljes munkaidõben dolgozó közfoglalkoztatott bére a tavalyi 77 ezer 300 forintról 79 ezer 155 forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylõ munkakör esetén pedig 99 ezer 100-ról 101 ezer 480 forintra nõtt.
Közmunka(hely)

Komádiban tavaly több Start-munkaprogramot is lebonyolítottak, így a bihari kisvárosban van hagyománya a hosszabb távú közfoglalkoztatásnak. Tóth Ferenc polgármester elmondta, hogy vannak, akik már öt éve folyamatosan részt vesznek a különféle programokban, így számukra gyakorlatilag a közfoglalkoztatás jelenti a munkahelyet, a megélhetés elsõdleges terepét. A városvezetõ hozzátette, hogy idén mintegy 300 embert szeretnének foglalkoztatni Start-programok keretében, további háromszáz fõt pedig az egyéb
hosszútávú programokba terveznek bevonni.

Bagamérban tavaly több mint 150 helybeli számára jelentett átlagosan fél éves elfoglaltságot a közmunka, idén azonban ezt (legalábbis a foglalkoztatás hossza tekintetében) szeretnék megfejelni. – A kéthónapos projektek annyit is érnek, az egész évre szólóknak viszont örülünk. Idén állítólag több ilyet is meghirdetnek, az eredményes részvételhez azonban elõbb ki kell találni, hogy a rendelkezésünkre álló emberekkel milyen értékteremtõ munkát tudunk elvégeztetni. Nem mindig egyszerû ugyanis összehozni a kínálkozó feladatot azzal, hogy van-e hozzá elegendõ számú szakképzett munkaerõ a faluban – fogalmazott Orvos Mihály polgármester. Hozzátette, hogy szerencsére éppen most megy náluk a szennyvízberuházás, ami például sokaknak adhat akár egész évben elfoglaltságot. A másik nagy terület a mezõgazdaság, ami hagyományosan nagy létszámú közfoglalkoztatottat képes felszívni.
Aki akar, az tud…

Berekböszörményben egy-két területen tavaly is futottak már egész évre szóló programok. A Start Mezõgazdasági Mintaprogram például 127, a drótfonó üzemre épített projekt pedig további 36 embernek adott feladatot tizenkét hónapon keresztül. Nagy Ernõ polgármester elmondása szerint idén 350 fõ közfoglalkoztatására nyújtottak be igényt, ami a még folyamatban lévõ képzéssel együtt éves szinten mintegy 400 fõs foglalkoztatást tenne lehetõvé. – A növénytermesztés, az erdõgazdálkodás, az állattenyésztés, a drótfonás vagy a parkgondozás területén 12 hónapos munkáltatást tervezünk, de lesznek ennél rövidebb (4-6 hónapos) projektek is – avatott be elképzeléseikbe a falu elsõ embere, aki szerint aki akar, az náluk dolgozhat.
Irány a fóliasátor!

Hajdúhadházon miként tavaly, úgy idén is a mezõgazdaság a fõ csapásirány a közfoglalkoztatás terén – tudtuk meg Csáfordi Dénestõl. A polgármester elmondta, hogy mivel a város költségvetése még készül, nehéz lenne megmondani, hogy mennyi önerõ jut majd a különbözõ programokra, de õ arra számít, hogy 500-800 embert be tudnak majd vonni a közfoglalkoztatásba. – A település 50 hektáron gazdálkodik, a zöldség- és virágpalánták nevelésétõl, a szõlõmûvelésen át a gyógynövények termesztéséig számos lehetõség kínálkozik a közmunkások foglalkoztatására – sorolta a települési vezetõ, aki szerint elkel majd a munkáskéz az útjavításoknál, a parkrendezésnél, a csatornatisztításnál vagy éppen az illegális hulladéklerakók felszámolásánál is.

 

Több pénzért
Teljes munkaidõben foglalkoztatott havi bére: 77 ezer 300 helyett 79 ezer 155 forint
Szakképesítést igénylõ munkakörökben a havi bér: 99 ezer 100 helyett 101 ezer 480 forint
Munkavezetõ közfoglalkoztatási bére havonta: 85 ezer 50 helyett 87 ezer 90 forint
Munkavezetõ garantált bére havonta: 109 ezer 40 helyett 111 ezer 660 forint

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!