2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Belvíz - Tovább csökkent az elöntött terület
Utolsó módosítás: 2015-02-23 09:15:48
Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület Magyarországon, 83,5 ezer hektár van víz alatt, egy szakaszon még mindig harmadfokú készültség van érvényben - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Mint írták, kilenc vízügyi igazgatóság területén 36 belvízvédelmi szakaszon van készültség: egy szakaszon harmad-, tizenhét szakaszon másod-, tizennyolc szakaszon pedig elsõfokú. 83,5 ezer hektár van víz alatt, ebbõl vetés és szántó csaknem 46 ezer hektár.

A csapadékmentes idõjárás, az éjjeli fagyokat felváltó, tavaszias napsütés kedvezõen befolyásolja a belvízvédekezést a szolnoki vízügyi igazgatóság térségében, így a napokban erõteljesen csökkent a vízzel borított terület. Csütörtök délután óta az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából már csak négyen van belvízvédelmi készültség: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkiséri pedig elsõfokút. A hétvégén várhatóan több helyen mérsékelhetõ, illetve megszüntethetõ a védelmi készültség. Az igazgatóság területén 5700 hektárt borít belvíz.

A szegedi vízügyi igazgatóságnak még mindig mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán mûködnek a szivattyútelepek. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület a szivattyúzások, a belvízvédelmi intézkedések és az elmúlt napok kedvezõ idõjárásának hatására csökkent. Ott jelenleg több mint 40 ezer hektárt borít víz, továbbra is Csongrád megyében a legnagyobb a belvízzel elöntött terület, csaknem 31 ezer hektár van víz alatt - közölte a vízügyi igazgatóság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!