2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Két magánnyugdíjpénztárnál már megvan a minimális tagdíjfizetõ hányadForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-23 11:13:43
A négy magánnyugdíjpénztár közül a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 74 százalék, a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál 70 százalék, a Szövetség Nyugdíjpénztárnál pedig 50 százalék felett van a tagdíjfizetõ pénztártagok aránya. Az MKB Nyugdíjpénztár nem közölt adatot az MTI megkeresésére, 2014-ben a kassza honlapján közzétett információk szerint 30 százalék fölött volt ez az arány.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszûnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizetõ tagok száma a megelõzõ hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. Ezt a szabályt elõször 2015. szeptember 30-át követõen kell az azt megelõzõ hat hónapra - tehát elõször a 2015. április 1. és szeptember 30. közötti idõszakra - alkalmazni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben vizsgálja majd meg elõször a 70 százalékos tagdíjfizetési arány meglétét.

A Prémium Csoporthoz tartozó Horizont Magánnyugdíjpénztár már teljesítette a 70 százalékos tagdíjfizetõi arányt. Ráadásul - mint korábban bejelentette - úgy, hogy a tagság túlnyomó többsége egy évre elõre rendezte tagdíjfizetését. A kassza 2015. március 1-jétõl havi 500 forintban állapította meg a tagdíjat, emellett a honlapján közzétett információk szerint továbbra is arra kéri tagjait, havi 500 forint támogatást is fizessenek be. Hozzáteszik, a pénztártagoktól és az AXA Csoport egyes magyarországi vállalataitól érkezõ támogatások révén folyamatosan rendelkeznek a szükséges anyagi feltételekkel, számítanak azonban arra, hogy hosszabb távon a pénztártagok, mint tulajdonosok teremtik meg a pénztár fenntartásának fedezetét.

A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál február 19-én 74 százalék volt a tagdíjfizetõk aránya.Idén havi 200 forint a minimum tagdíj. A pénztár jelenlegi mûködési tartaléka további, legalább 5 évig biztosítja a mûködést - derül ki a kassza honlapján közzétett információkból.
A jelenleg 50 százalék feletti tagdíjfizetõ hányaddal rendelkezõ Szövetség Nyugdíjpénztár azt kéri tagjaitól, havonta legalább a pénztár közgyûlése által elfogadott 400 forint összegû minimum tagdíjat fizessék be. Ezenfelül szükség van arra is, hogy a tagok évi 5000 forint mûködési adománnyal járuljanak hozzá a mûködési költségekhez.

Az MKB Nyugdíjpénztár már 2012-tõl havi 1000 forintban határozza meg a tagdíj minimális mértékét a magánágban, ezen felül pedig havi 1000 forint adományt (önkéntes mûködési hozzájárulást) is kér tagjaitól. A kassza magánágában 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is 30 százalék fölötti volt a tagdíjat fizetõk aránya, az adományt fizetõké pedig meghaladta a 20 százalékot. Friss adatot a kassza nem közölt az MTI megkeresésére. Honlapján azt írja, áprilistól folyamatosan informálni fogja tagjait a tagdíjfizetõk havi arányának aktuális állásáról.
A kasszák azt kérik tagjaiktól, hogy a tagdíjat fizessék be egy évre elõre. Kivétel csupán az MKB pénztár, mert szerinte a jogszabály jelenlegi megfogalmazásából nem egyértelmû, hogy a minimális tagdíj éves mértékének egyösszegû befizetése esetén a pénztártag a 70 százalékos arány számítása során minden hónapban fizetõnek minõsül-e vagy csak a befizetés hónapjában.

Több pénztár arra hívja fel tagjai figyelmét, hogy aki nem tudja vagy nem akarja vállalni a rendszeres tagdíjfizetést, visszaléphet a társadalombiztosítási rendszerbe, ebben az esetben felveheti a pénztárban tartott megtakarításán elért infláció feletti hozamot és az egyénileg teljesített befizetéseket is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!