2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Allergiateszt februárban?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-23 11:27:20
Egyre több ember életét keserítik meg a pollenek. Az allergia megállapításához szükséges bõrtesztet a növények virágzása elõtt célszerû elvégeztetni.

- Az allergiás ember ételekre, gyógyszerekre, virágporokra, gombaspórákra, állati szõrökre, háziporatkára túlérzékenységgel reagál, ami különbözõ tünetekkel, illetve betegség kialakulásával járhat. Az allergia tehát nem más, mint a szervezet túlzott válaszkészsége a számára idegen anyagra. Ezek az egyébként ártalmatlan molekulák, egészséges embereknél nem okoznak panaszt, genetikai hajlam is kell hozzá, hogy kialakuljon az allergiás megbetegedés. Míg a pollenek csak szezonálisan, a háziporatka, állati szõr, penészgombák, kémiai anyagok egész évben kiválthatnak tüneteket – mondja Szilasi Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdõgyógyászati Klinika igazgatója.

Az allergia jelentkezhet ételallergia, légúti asztma és allergiás nátha (szénanátha) formájában.
A betegség kialakulásában az örökletes tényezõkön túl fontosak a környezeti hatások és szerepe van az életmódunknak is. A vegyszerek, genetikailag módosított tápanyagok, új kozmetikumok is elõsegítik az allergiák terjedését.

- A virágporok jelentõs allergének, amelyek szénanáthát (allergiás rhinitis) okoznak. A szénanátha az orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedése. Fõbb tünetei a bõ, vízszerû orrfolyás, -viszketés, -dugulás, a tüsszögés, a kötõhártya-vörösség, szemviszketés, könnyezés, torokkaparás, fülviszketés, amikhez levertség, fáradékonyság, fejfájás és a koncentráló-képesség csökkenése is társul – sorolja a tüdõgyógyász.

Hazánkban tél végén és kora tavasszal a fák pollenjei vannak jelen a levegõben, különösen a mogyoró-, az éger-, a nyír-, a nyár-, a kõris-, a tölgy-, a szil-, a bükk- és fûzfáé. Áprilistól nyár közepéig a pázsitfüvek (angol- és réti perje, csomós ebír, réti csenkesz, lándzsás útifû) pollenjei keserítik meg az allergiások életét. Májustól júliusig ehhez még egyes gabonafélék virágpora is hozzáadódik. A harmadik a nyár végi, kora õszi szezon, amikor az õszi gyomok (libatop- és ürömfélék, parlagfû) virágzása kezdõdik, és emellett a penészgombák is megjelennek. Az allergizáló növények közül a legnagyobb népegészségügyi problémát továbbra is a parlagfû okozza. Magyarországon az utóbbi évtizedben egyre gyakoribb a parlagfû okozta allergia, és pollenje az elsõ számú légúti allergén – részletezi a szakember.

Szilasi Mária szerint nagyon fontos, hogy ha a beteg az allergiás nátha tüneteit észleli magán, kérjen beutalót, és forduljon szakorvoshoz, ahol az alapvizsgálatokat elvégzik. Az orvosok a karcolásos bõrteszt segítségével igazolják a kiváltó allergéneket. Az alkarra allergén oldatot cseppentenek, majd megkarcolják a bõrt. Ahol 15 perc elteltével bõrpír alakul ki, arra az anyagra allergiás a beteg. A bõrpróbát a leggyakoribb szezonális és egész évben jelenlévõ allergénekkel végzik, és a kapott eredményt kontrolloldattal is összevetik. A tesztet a növények virágzása elõtt, a pollenszezonon kívül ajánlott elvégezni, amikor a szervezetet a légköri pollenkoncentráció nem terheli. Akár már februárban is érdemes tehát ellátogatni a szakrendelésre.

A betegség nem gyógyítható meg, csak a tüneteket lehet enyhíteni, ezért a pácienseknek gyógyszerekre, gondozásra van szükségük. Ha valakinek idõszakosan jelentkeznek a panaszai, akkor a pollenszezon alatt kell folyamatosan gyógyszert alkalmazni, de ajánlott a kezelést a virágzás elõtt 1-2 héttel elkezdeni. A megfelelõen megválasztott mozgás – úszás, vízi sportok, judo, karate, vívás – erõsítik a szervezetet, míg a magaslati levegõ, tengerpart, sóbarlang klímája javítja a betegek közérzetét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!