2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ez egy idõzített bombaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-23 11:34:07
Az agyhártyagyulladás alattomosan terjed, gyors lefolyású, és súlyos szövõdményekkel jár.

„Fertõzõ agyhártyagyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás”. Ez a hír borzolta a néhány hete a kedélyeket országszerte.

– Nagyon ritka, évente mindössze egy, esetleg két fertõzõ agyhártyagyulladásos betegünk van – tudtuk meg dr. Dicsõ Ferenctõl. A Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának vezetõ fõorvosa szerint ez annak köszönhetõ, hogy nagyon sok szülõ kéri a védõoltást.

A meningococcus-fertõzés a lakosság körében kevésbé ismert, elvétve akadnak, akik tisztában vannak a betegség alattomos terjedésével, gyors lefolyásával és súlyos szövõdményeivel.
A betegség

– A gennyes meningitiszt, vagyis az agyhártyagyulladást a meningococcus-baktérium okozza, aminek az a tulajdonsága, hogy nagyon sok emberben jelen van, de nagyon kevés megbetegedést okoz – részletezte dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ fõosztályvezetõje.

A meningococcus-baktériumnak több típusa van. Magyarországon a B és a C szerocsoport fordul elõ leggyakrabban. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint 2013-ban összesen 54 esetben fordult elõ meningococcus okozta megbetegedés. A laboratóriumilag igazolt estek 73,3%-áért a meningococcus B baktérium volt felelõs. A C típus az estek 20%-ban fordult elõ, ez a típus idõnként területi halmozódást mutat.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet fõigazgatója kifejtette: ez egy ritka fertõzés. Nem minden esetben, és nem minden fertõzött egyénnél vált ki valóban betegséget. Lehet tünetmentesen is hordozni. Mivel a fertõzést egy hordozó egyén nagyon könnyen át tudja adni egy vele szoros közelségben lévõ másik embernek, a megbetegedés egy idõzített bomba.
Megelõzhetõ

Idõben elkezdett orvosi ellátással a betegnek jó esélye van a teljes gyógyulásra. Minden tizedik eset – sajnos – a szakszerû ellátás ellenére is halálos kimenetelû. Ezért van különösen nagy jelentõsége a megelõzésnek, amelynek egy lehetséges eszköze a védõoltás.

A gyermekorvosok segítségével programozható, hogy a csecsemõkorban kapható kötelezõ védõoltások mellett mikor érdemes beadatni a kicsiknek az ajánlott vakcinákat. A meningococcus fertõzés C csoportjánál kettõ, a B szerotípusnál három oltás ajánlott, majd a C-típus ellen 3–5 évente egy-egy emlékeztetõ oltás.

A veszélyeztetett korosztályba tartoznak a serdülõkorban lévõ gyerekek és a fiatal felnõttek, akik a középiskolákban, egyetemeken legalább olyan komoly veszélynek vannak kitéve, mint a csecsemõk és az óvodások. A baktérium mikrobiológiai tulajdonsága, hogy ezen életkorúak torokváladékában gyakrabban megtalálható. Átadhatják egymásnak amikor csókolóznak, egymáshoz közel beszélgetnek, poharat cserélnek, egy pohárból isznak, vagy amikor ráköhintenek a másikra. Ezért ennek a korosztálynak is ajánlott az oltás nyújtotta megelõzõ védelem.
A megoldás: védõoltás

A meningococcus-fertõzéseknek összesen öt fajtája ellen lehet ma már vakcinával védekezni. A Magyarországon elõforduló C törzs ellen már régóta van elérhetõ vakcina, a B ellen pedig egy éve került gyógyszertári forgalomba egy receptköteles védõoltás. – A megbetegedettek zöme egyéves kor alatti. Ebben a korcsoportban hat hónapos kor alatt van a legtöbb meningococcus-fertõzés. Ezért már két hónapos csecsemõk esetében javasolt a védõoltás beadása – mondja dr. Kulcsár Andrea infektológus, védõoltási szaktanácsadó. – Minél hamarabb, minél gyorsabban, minél erõsebb védelmet kell kialakítani. És ez igaz sajnos a többi, súlyos megbetegedést okozó baktériumra is, mint például a pneumococcus-baktériumra is – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!