2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A tûzre dobott mûanyag káros az egészségreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-23 12:12:33
A mérgek által kiváltott immunrendszeri zavarok a szervezet védekezõképességét gyengítik.

Hiába tilos – nagy összegû bírság vagy börtön jár érte –, mégis sokan tûzre dobják a szemetüket. A kályhákba minden elképzelhetõ éghetõ hulladék bekerül, (errõl szól a hajdúböszörményi „Ne égesd el!” kampány is) általában mûanyagok, gumi vagy mûanyagot tartalmazó kevert anyagok, mint italos karton, pozdorja, rétegelt fa, festékes régi ajtó és ablakkeret.
A koromra „méregkoktél” kerül

A mûanyag összetevõ égésekor hirtelen nagyon sok szénhidrogén szabadul fel, így garantált a koromképzõdés. A korom mint hordozó anyag felszínére a hulladék égetésekor felszabaduló nehézfémek, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) tapadnak. Keletkezhetnek még poliklórozott dibenzo-dioxinok, melyek a szervezetben tartósan elraktározódnak és felhalmozódnak, az anyatejjel a csecsemõbe is átjutnak. Súlyosan mérgezõ, magzatkárosító hatásuk közismert. De keletkezik a PVC égetésekor foszgén is, melyet az elsõ világháborúban harci gázként vetettek be, több tízezer katona halálát okozva.

Ezek az ultrafinom koromszemcsék, felszínükön a mérgekkel a tüdõ legmélyére is lejutnak. A tüdõhólyagok falát mindössze egyetlen sejtréteg alkotja, közvetlen mellette a hajszálerek fala is mindössze egy sejt vastagságú. A mérgek könnyen átjutnak ezeken a vékony sejthártyákon, és a véráram a test valamennyi szervébe elszállítja õket. Romboló hatásuk egy sor megbetegedést okoz: idegrendszeri panaszok, elbutulás, impotencia, máj- és vesekárosodás, hormonális zavarok, meddõség, vérsejtkárosodás és a gyerekeknél fejlõdési rendellenességek fordulhatnak elõ.

A mérgek által kiváltott immunrendszeri zavarok a szervezet védekezõképességét gyengítik, influenza esetén gondoljunk arra, az illegális hulladékégetés eredménye is lehet, hogy szervezetünk nem tudta kivédeni a vírus támadását. A tüdõben a mérgek okozta állandó gyulladás asztmát, légzési elégtelenséget, rákos megbetegedést okozhat, de még gyakrabban vérrögképzõdést, melynek infarktus vagy agyi katasztrófa is lehet a következménye. Sajnos ennek is köszönhetõ, hogy hazánk is vezetõ szerepet tölt be a világban ezen betegségek terén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!